Az iraki erőkből "hiányzik a harci kedv", amire erős bizonyíték, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elfoglalta Ramádi várost - jelentette ki vasárnap a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva Ash Carter amerikai védelmi miniszter.

Ez volt az eddigi legerősebb nyilvános bírálat, amelyet az amerikai kormány részéről az iraki fegyveres erőkkel kapcsolatban megfogalmaztak.

Carter szerint az iraki erők el-Anbár tartomány fővárosánál jelentős számbeli fölényben voltak, mégis alulmaradtak a harcban és kivonultak a városból, számos, az Egyesült Államoktól beszerzett páncélozott járművet, köztük tankokat hátrahagyva.

"Úgy tűnik, az iraki erőkben egyszerűen nincs harci kedv. Nem volt túlerő velük szemben. Valójában ők voltak létszámfölényben az ellenséges erővel szemben. Ez azt üzeni számomra, és úgy gondolom, hogy a többség számára is, hogy gond van az irakiak IÁ-elleni harci kedvével és a hajlandóságukkal, hogy megvédjék magukat" - fogalmazott a Pentagon első embere.

Ramádi múlt vasárnapi eleste nyomán Washingtonban mindkét párt részéről kérdéseket vetettek fel az Obama-kormány Irakban követett stratégiájának hatékonyságával kapcsolatban. Ez az iraki hadsereg átképzésére és, felfegyverzésére, a bagdadi kormánynak a szunnitákkal való megbékélésére és az IÁ elleni légicsapásokra épül, ugyanakkor kizárja az amerikai szárazföldi erők beavatkozásának lehetőségét.

Carter a légicsapásokat az IÁ elleni harc hatékony elemének nevezte, ugyanakkor leszögezte, hogy azok nem helyettesíthetik az iraki erők, el-Anbár esetében pedig a szunnita törzsek harcát. A miniszter nem zárta ki a szunnita és a kurd erők gyorsabb ütemű felfegyverzésének lehetőségét.

John McCain, a szenátus katonai bizottságának republikánus elnöke a CBS-nek nyilatkozva sürgette, hogy a légicsapásokat célra vezető előretolt légiirányítók mellett amerikai különleges műveleti egységeket is vezényeljenek Irakba. Azt állította, hogy az Egyesült Államoknak "nincs stratégiája" az IÁ terjeszkedésének feltartóztatására.

Michele Flournoy, az Obama-kormány volt védelmi államtitkára, akinek neve korábban a Pentagon lehetséges vezetőjeként is felmerült, a CNN-nek azt mondta, hogy Washington nem biztosít megfelelő forrásokat az IÁ elleni harchoz, és sürgette a terrorszervezet ellen harcoló erők nagyobb tűzerővel való ellátását. Hangsúlyozta, hogy az IÁ nemcsak Irakra és Szíriára, de az Egyesült Államokra is veszélyt jelent.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 743 797 megtekintés

Videó: 48 948 984 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031418

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh