Az amerikai szenátusnak nem sikerült vasárnap késő éjszakába nyúló ülésén meghosszabbítania annak a törvénynek a hatályát, amely engedélyezte volna a hírszerző szolgálatoknak, hogy tömegesen és válogatás nélkül gyűjtsék az amerikaiak telefonhívásaira vonatkozó metaadatokat június 1-je után is.

A szenátus vasárnap este kezdte meg a vitát a törvény hatályának meghosszabbításáról, de az elnöki ambíciókat tápláló Rand Paul republikánus szenátor kifogásai miatt nem szavaztak róla.

A telefon- és e-mail-megfigyelés igazolásául is használt úgynevezett Patriot-törvény érintett cikkének hatálya helyi idő szerint június 1-jén nulla órakor - közép-európai idő szerint hat órakor - lejárt, így az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségnek (NSA) véget kell vetnie a terroristagyanús személyek kiszűrését célzó tömeges metaadatgyűjtésnek.

A képviselőház múlt szerdán 338-88 arányban szavazott meg egy törvénytervezetet, amely megtiltaná az NSA-nek a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó adatok tömeges és válogatás nélküli gyűjtését. Ehelyett bevezetnék azt a gyakorlatot, hogy az NSA minden konkrét ügyben bírósági felhatalmazással kérje ki a telefontársaságoktól az egyes beszélgetésekre vonatkozó metaadatokat. Az illetékes bírói testület ezekben az ügyekben a külföldi hírszerzést felügyelő titkos szövetségi bíróság (FISC). A jogszabály - amelyet Barack Obama elnök kész lenne aláírni - egyúttal megengedné a megfigyelt informatikai és telekommunikációs cégeknek, hogy a korábbiaknál többet tárjanak fel abból, milyen mértékben vonta be őket az NSA az adatgyűjtésbe, a FISC-et pedig arra kötelezné, hogy nagyobb arányban tegye hozzáférhetővé ítéleteit és állásfoglalásait.

A szenátusban pénteken két szavazást is tartottak a telefonhívások címzettjeire és időtartamára vonatkozó adatok gyűjtését szabályozó új javaslatokról, de egyik esetben sem érték el a jóváhagyáshoz szükséges 60 voksot. Rand Paul a vasárnap este közölte, hogy az új jogszabályt meg fogja szavazni a szenátus, de ő módosító indítványokat fog benyújtani a képviselőházban már elfogadott törvénytervezethez.

Az NSA tömeges adatgyűjtési gyakorlatot tavalyelőtt fedte fel az ügynökség egyik volt informatikus munkatársa, Edward Snowden, aki a kiszivárogtatás után Moszkvába szökött. Egy New York-i szövetségi fellebbviteli bíróság ráadásul nemrég arra a megállapításra jutott, hogy a kormányzat álláspontjával szemben a Patriot-törvényt nem hatalmazza fel a jelhírszerzésre szakosodott ügynökséget a metaadatgyűjtésre, ezért szükség van annak kongresszusi pontosítására.

Forrás: index.hu / MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 924 megtekintés

Videó: 48 284 351 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919204

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh