A Pentagon feloldatná a szankciókat, hogy továbbra is hozzájusson az orosz rakétákhoz. Alig néhány nappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy a SpaceX sikeresen átment a vizsgán, ennek köszönhetően pedig a jövőben ők is indulhatnak a különböző küldetések tenderein, saját rakétáikkal juttatva az űrbe bizonyos rakományokat és műholdakat. A Pentagon azonban orosz rakétákra is támaszkodna, hogy fenntartsák a választási lehetőséget.

Elon Musk cége a feltételek teljesítése mellett valószínűleg azért is kapta meg az illetékesek jóváhagyását, mert a feladatokat eddig szinte kizárólagos jelleggel ellátó United Launch Alliance (a Boeing és a Lockheed Martin közös vállalkozása) az orosz-amerikai viszony kiéleződése miatt nem jut hozzá az általuk használt rakétákhoz, ezzel pedig veszélybe került a folyamatos ellátás. Az orosz fél az amerikai szankciókra válaszul tiltotta be saját rakétáik eladását, nemcsak pusztán válaszként az eredeti intézkedésekre, hanem azért is, mert az amerikaiak többek között olyan katonai műholdakat juttattak velük a megfelelő pályára, amelyek bizonyos adatait és felvételeit később megosztották a már-már polgárháborúba süllyedt Ukrajnával, közvetett módon veszélyeztetve ezzel a szakadárokat és az őket kimondva-kimondatlanul támogató orosz egységeket.

A Pentagon most, alig öt hónappal a kongresszus hasonló, tiltó jellegű határozatának meghozatala után, arra kéri a törvényhozókat, hogy enyhítsenek az előírásokon, mivel az öreg orosz rakétákra saját számításaik szerint még évekig szükség lesz. A SpaceX részvétele ugyan némileg nagyobb biztonságot jelent az egyes küldetések kiírása és lebonyolítása terén, de a helyzet nem sokban változik, ha időközben az elapadó utánpótlás miatt az ULA kidől a sorból. A Pentagon szeretne minél több félre támaszkodni a tendereken, ebben pedig kiemelkedő fontosságú az orosz féllel való együttműködés, hiszen például az Energomash céggel már a kilencvenes évek óta gyümölcsöző a közös munka.

Amíg tehát az USA egyfelől felszereléssel és kiképzőkkel támogatja az ukránokat, a másik oldalon szeretne kiegyezni az oroszokkal, hogy a fellövéseknél biztosítsák a kellő utánpótlást. Meglátjuk, mennyiben jár majd sikerrel ez a bonyolult, komplex manőver.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 729 175 megtekintés

Videó: 48 937 361 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029305

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh