A francia gazdasági élet vezető szereplői után is kémkedett 2004 és 2012 között az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - derült ki a WikiLeaks kiszivárogtató portál birtokába került újabb dokumentumokból, amelyeket a Libération francia lap és a Medipart oknyomozó portál közölt hétfő este.

"Francia politikai személyiségeket és magas rangú tisztviselőket", egyebek mellett Francois Baroin és Pierre Moscovici gazdasági minisztert hallgatták le, előbbi 2010-2012-ben, utóbbi 2012-2014-ben töltötte be a posztot.

A közzétett öt jelentés szerint az NSA Franciaország kereskedelmi tevékenységét, exportszerződéseit és a nemzetközi bankokkal való viszonyát térképezte fel.

Múlt kedden a WikiLeaks olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből az derült ki, hogy az NSA 2006 és 2012 között lehallgatta Jacques Chirac és Nicolas Sarkozy korábbi, valamint Hollande jelenlegi francia elnököt és környezetét.

A Mediapart egy 2012 júliusában rögzített telefonbeszélgetésről is beszámolt, amelyet Moscovici egy szocialista szenátorral folyatott. A volt miniszter, aki jelenleg az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős tagja, azt mondta a lapnak, hogy "mélyen megdöbbentette" az, hogy lehallgatták.

A portál szerint az NSA "hatalmas gazdasági kémkedést folytatott Franciaország után". A Mediapart utal arra, hogy emiatt francia cégek elveszthettek kereskedelmi szerződéseket, de a lehallgatások és esetleges szerződések meghiúsulása között tényleges kapcsolatot nem lehet megállapítani, miután "egyetlen vállalat nevét sem idézik a dokumentumokban".

A Libération úgy tudja, hogy az NSA célresztjében mintegy "száz francia nagyvállalat, a tőzsdén jegyzett szinte összes cég" szerepelt. A megcélzott vállalatok tevékenységi köre nagyon széles az informatikától a telekommunikáción, energián (olaj, gáz, nukleáris energia), a közlekedésen át az egészségügyig és a környezetvédelemig.

Az egyik dokumentum szerint a gazdasági kémkedés célja az volt, hogy jelentés készüljön minden francia cég szerződési ajánlatáról vagy hatástanulmányáról, valamint tervezett tárgyalásairól olyan külföldiekkel kötendő nagy szerződéseket illetően, amelyek értéke meghaladja a 200 millió dollárt.

A Libération szerint "még soha nem volt ilyen egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az amerikai állam legmagasabb szinten hatalmas gazdasági kémkedést folytatott Franciaország után". A lap szerint az összegyűjtött információkat az NSA megosztotta a legfőbb amerikai közigazgatási szervekkel: a belbiztonsági, a kereskedelmi, az energiaügyi, a katonai elhárítási, a pénzügyi hatóságokkal és még az amerikai erők európai parancsnokságával is.

A múlt heti kiszivárogtatást követően Barack Obama amerikai elnök megerősítette telefonon francia kollégájának, Francois Hollande-nak, hogy elkötelezett "a múltbeli gyakorlatok felhagyása mellett, amelyek elfogadhatatlanok szövetségesek között" a hírszerzés területén.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 135 926 megtekintés

Videó: 38 406 193 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5886236

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh