Egy kiszivárgott német dokumentumban olvasható javaslat szerint az eurózóna válságra a bajba jutott országok gazdaságának irányítását átvevő európai testület lenne a megoldás.

A német külügyminisztérium által készített hatoldalas dokumentum kifejti, hogy Európa erős gazdasággal rendelkező hatalmai számára jogosultságot kellene biztosítani arra, hogy beleszólhassanak a küszködő eurózóna országok irányításába. A bizalmas dokumentum leírja, hogy Németország egy „stabilitási unió” felállításával majd szinte rögtön ezt követően egy „erősebb politikai unió” felállításával látna neki az eurózóna adósságválság kezeléséhez.

Egyesek aggasztónak tartják, hogy a német válságterv eredményeként igen hamar egy európai szuperállam jönne létre és ezzel az egyes országok kiadásait és adózását közvetlenül Brüsszel határozná meg.

A javaslat arra ösztönöz, hogy a jövő év végére felálló Európai Stabilitási Mechanizmust (más szóval az EU mentőalapját) a Nemzetközi Valutaalap európai verziójává alakítsák át.

Az Európai Valutaalapnak (EMF – European Monetary Fund) jogában állna átvenni az irányítást a csőd szélén álló országok felett, vagyongondnokság alá helyezve az érintett gazdaságot.

Az „EU jövője: A Stabilitási Unió megalapításához szükséges integrációs politikafejlesztések” címet viselő dokumentum tartalmának részletei éppen azon a napon (november 17-én) szivárogtak ki, amikor David Cameron Angela Merkel, német kancellár asszonnyal Berlinben összeült, hogy az EU szerződés szükséges változtatásait és az eurózóna-válság kezelésének részleteit megtárgyalják.

A német terv első pontja úgynevezett „automata szankciók” bevezetését javasolja, melyeket azon eurózóna tagállamokkal szemben lehetne hatályba léptetni, amelyek az Európai Bizottság által meghatározott kiadási célokon felül költenek. Németország azt követeli, hogy az euróra vonatkozó szabályok „következes megsértése” esetén követelni lehessen bizonyos intézkedések hatályba léptetését az Európai Bíróságnál.

Németországnak, Finnországnak, Ausztriának és Hollandiának jogában állna kérni az EU bíróságait, hogy bizonyos szankciókat, például a költségvetési szuverenitás elvesztését vagy bírság kiszabását, életbe léptessenek az euró védelmében. A dokumentum leírja, hogy az Európai Valutaalap „igazi intervenciós hatalmat” kapna azon országok költségvetése felett, amelyek EMF mentőcsomagban részesülnek. Az Open Europe (nyitott Európa) nevű stratégiakutató csoport arra szólította fel David Cameron-t, hogy bizonyos engedményeket követeljen Angela Merkel kancellár asszonytól a tervekért cserébe, amelyek életbe lépéséhez a 27 EU tagállam beleegyezésére van szükség, ami egyben vétójogot biztosít Nagy-Britanniának.

Forrás: idokjelei.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 55 291 129 megtekintés

Videó: 32 792 329 megtekintés

Látogatók

Összesen5527234

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh