A világon elsőként Kínában vált valósággá az elképzelés: az emberi munkaerőt teljes egészében leváltották a robotok.

A napokban a nagyközönségnek is bemutatták a Dongguan városban található gyárat, amelyben már csak gépek dolgoznak. A Changying Precision Technology üzemében az összes munkafolyamatot a gépek végzik: a gyártósori robotokat számítógépek vezérlik, a termékeket sofőr nélküli robotok szállítják, a raktárban pedig automatizált berendezések teszik azokat a helyükre. A cégnél jelenleg 10 gyártósoron 60 robotkar dolgozik.

A The Economic Times beszámolója szerint néhány hónappal ezelőtt még 650 főt foglalkoztatott a cég, mára azonban ennek alig tizede, 60 szakember maradt a gyárban. Belőlük lett a technikai személyzet, akik már csak felügyelik a folyamatokat. De a tervek szerint létszámuk hamarosan tovább csökken majd, így alig 20 ember marad a telepen.

Luo Weiqiang, a cég igazgatója szerint egy robotkar most hat-nyolc munkás feladatát képes ellátni egyszerre. A következő két évben a robotok számát ezerre szeretnék növelni úgy, hogy a folyamatok 80 százalékát ők végezzék el. A hivatalos adatok szerint a váltással a hibás termékek aránya 25 százalékról 5 százalék alá csökken, a termelési kapacitás pedig a 8000 darab/főről 21 ezer darabra emelkedik.

Bár a gondolat, hogy az emberek helyét robotok vegyék át elsőre ijesztőnek hangzik, Kína lassan rá lesz kényszerülve arra, hogy ilyen megoldásokat alkalmazzon. Jelenleg közel 200 millió 60 év feletti él az országban, az idősek száma pedig egyre csak emelkedik. Hogy Kína elkerülje a demográfiai válságot, a kieső munkaerőt robotokkal akarják helyettesíteni. A Made in China 2025 terv szerint a következő tíz évben meredeken emelkedne a csupán robotokkal dolgoztató gyárak száma.

Forrás: hvg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 937 038 megtekintés

Videó: 49 091 982 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7058442

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh