Japán összes, szám szerint 48 reaktorát leállították a 2011. március 11-én bekövetkezett katasztrofális Tohoku földrengés után. A természeti csapás által keltett szökőár atomkatasztrófához vezetett a Fukusima Daiicsi komplexumban.

Az ország déli részén fekvő Szendai atomerőműben a munkások hétfőn megkezdték a szabályzó rudak eltávolítását, ami az erőmű 1-es reaktorának újraindítását jelenti. A háztartások a tervek szerint péntektől újra nukleáris forrásból származó elektromosságot kapnak.

Ez az első lépése Abe Sindzó miniszterelnök azon törekvéseinek, amivel újra akarja indítani az atomerőműveket, orvosolandó a krónikus energiahiányt, ami az elektromos áram árának jelentős emelkedését eredményezte. Abe tervezete szerint a nukleáris energia Japán áramszükségletének 20-22 százalékát fedezné 2030-ig, ami a Fukusima-katasztrófa előtt 30 százalék volt.

A lakosság azonban továbbra is bizalmatlan az atomenergiával szemben. A Szendai komplexum körül körülbelül 100 tüntető gyűlt össze az erőmű újraindításakor. Az erőműnek otthont adó Kagosima tartomány lakói között egy helyi napilap augusztus elején végzett nem reprezentatív közvélemény-kutatása szerint 57 százalék ellenzi az újraindítást, és csupán 30 százalék az, aki kifejezetten támogatja. A másik problémát az erősen reaktív nukleáris hulladék elhelyezése jelenti. A Japan Times szerint közel 17.000 tonna álldogál átmeneti tároló medencékben országszerte, melyek közül több három éven belül eléri kapacitása maximumát.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 684 926 megtekintés

Videó: 48 896 578 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022273

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh