Barack Obama amerikai elnök a West Piont-i akadémia hallgatói előtt mondott beszédében kijelentette, hogy az Egyesült Államok vezető szerepe lehetővé teszi annak megszervezését, hogy az egész világ bojkottot hirdessen Oroszországnak. Nagyzási mánia – vonják le következtetésüket a szakértők.

Barack Obama nem vonja kétségbe, hogy országa még sokáig a világuralom terhét viselheti magán. Az a nagy kérdés, hogy ezt miként kívánja elérni. Amerika a dinamikus gazdaság, innovatív üzlet és az Ázsiatól és Európától való energetikai függőség csökkentése mellett hajlandó alkalmazni a katonai erőt is, ha nemzeti érdekei veszélybe kerülnek. Ilyen érdekei pedig a világ bármelyik pontjában lehetnek Obama geopolitikai logikája szerint. Erre az amerikai külpolitikai alaptézisre mutatott rá Igor Korotcsenko szakértő.

A mindenkori amerikai elnök előszeretettel emeli ki Amerika kizárólagosságát, azt, hogy éppen ez az ország dönthet a világ sorsáról. Az USA hadserege és hadiflottája azok az eszközök, amelyek jelentős mértékben határozzák meg az Egyesült Államok világporondon játszott szerepét. Igenis, a globális vezető szerepre tart igényt, és ez elsősorban az USA haditechnikai előnyére épül.

A Fehér Ház gazdája elmondta, hogy a közvetlen katonai beavatkozást nem követelő körülmények közt Amerika inkább beérné diplomáciai lépésekkel és a szövetségeseivel folytatott együttműködéssel. Az ilyen együttműködés példájaként említette Obama az Egyesült Államok Oroszországgal szembeni fellépését az ukrajnai helyzettel kapcsolatban. Véleménye szerint Moszkva nemzetközi elszigetelésbe került, bár szakértők szerint a tények ennek az ellenkezőjét bizonyítják.

"Miféle elszigetelésről van szó? Oroszországnak vannak egyezményei Kínával, kapcsolatokat ápol számos európai országgal, amelyek sehova nem tűntek el, többek között Németországgal, Olaszországgal, Franciaországgal… Ennélfogva az Oroszország elszigetelésére vonatkozó szólamok nem egyéb, mint sajátos retorika, különösen ha figyelembe vesszük, hogy e szavak hol hangzottak el" -nyilatkozta Leonyid Guszev szakértő.

Obama megnyilatkozásai a nemzet jövőbeli katonai elitje előtt természetesen belföldi használatra valók – vallja meggyőződéssel Borisz Mezsujev politológus.

Mindenki tisztában van azzal, hogy semmiféle komolyabb elszigetelésről Moszkva esetében szó sem lehet, sem gazdasági, sem pláne politikai oknál fogva. Már nem is beszélve arról, hogy az orosz-kazah-fehérorosz szerződés az Eurázsiai Gazdasági Unió kialakításáról azt bizonyítja, hogy a posztszovjet térségben egyelőre még nem fejeződtek be az integrációs folyamatok.

Szakértők szerint a nagyzási mánia az a tényező, amelyik alapvetően akadályozza az amerikaiakat abban, hogy adekvát módon reagáljanak az újabb kihívásokra és fenyegetésekre. Az Egyesült Államok már nem tekinthető a világ abszolút vezető hatalmának, de állhatatosan ragaszkodik ehhez a szerepéhez. És ez amiatt történik, hogy az amerikai köztudatban meghonosodott az a tézis, hogy az USA nyerte meg a hidegháborút és hogy Amerikát illeti meg az örökös globális vezető szerep. És ez már az amerikai állami ideológia része lett.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 634 160 megtekintés

Videó: 48 830 843 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7010276

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh