Az Európai Unió kidolgozta új energetikabiztonsági stratégiáját. A cél – a lehető legnagyobb mértékben lemondani az oroszországi energiahordozók importjáról. Azonban ezek a tervek a távoli perspektívát illetik, hiszen a belátható jövőben Európa számára az orosz földgáznak nincs alternatívája. Közben Oroszország máris Ázsia felé fordítja energetikai áramlatait.

Az európai energetikabiztonsági stratégia értelme arra korlátozódik, hogy csökkentse konkrét szállítótól, éspedig Oroszországtól való függőségét. És ez várható volt. Az ukrajnai válságrendezést illetően Brüsszel és Moszkva politikai ellentéteinek kiéleződése mellett az EU-nak reális oka van aggódnia energetikai biztonságáért. Hiszen az orosz földgáz túlnyomó része ukrán területen át jut el Európába (kimondottan gázról van szó, az Oroszországból származó olaj szállításának kérdését az EU inkább nem feszegeti). Kijev azonban újból megbízhatatlan partnernek bizonyul – nemcsak késlekedik a kiszállított gáz kifizetésével, hanem azzal is fenyegetőzik, hogy saját szükségletei számára fogja visszatartani az Európába áramló tranzit földgázt.

Amikor valami hasonló történt 2008–2009 telén, Oroszország aktívan hozzálátott újabb gázvezetékek kialakításához. A Déli Áramlat (a Fekete-tenger mélyén a dél- és közép-európai országokba), ill. az Északi Áramlat (a Balti-tenger mélyén Németországba és onnan tovább) projekttel csökkenteni kívánják az orosz gáz európai felhasználóknak való eljuttatása függőségét a tranzit rizikóitól. Azonban orosz cégek felfigyeltek egyéb felvevőpiacokra is. 2009-ben Oroszország beindította az ázsiai gázkivitelt a Szahalin-2 lelőhelyről. Azóta jelentősen megnövekedett az orosz szénhidrogén részaránya ázsiai piacon – mutat rá az oroszországi Energetikai és Pénzügyi Intézet elemzője, Alekszej Gromov.

Azok után, hogy a napokban aláírásra került az a rendkívül fontos szerződés, melynek értelmében Oroszország földgázt fog szállítani Kínának harminc éven át, Oroszország intenzíven fejleszteni fogja együttműködését az ázsiai országokkal. Távlatokban India Oroszország számára ugyanilyen gyorsan növekvő piac lesz, elsősorban a cseppfolyósított földgáz szállítását illetően. 2020-ra ott a földgáz-felhasználás jelentős növekedésére számíthatunk, és India csakis ilyen formában juthat hozzá földgázhoz. Előre felkészülünk az ilyen növekedéshez az indiai piacon, többek között, máris felajánlottuk az indiai cégeknek, hogy legyenek orosz projektek résztvevői. Tekintettel arra, hogy gyakorlatilag az összes oroszországi olaj- ás gázkészlet az ország ázsiai részén található, Oroszország számára a nyugati irányról a dél-keletire való átállás logikus lépésnek látszik.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 278 918 megtekintés

Videó: 38 512 153 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5893912

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh