Egy IT-szakember megszerezte az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) krízishelyzetekben alkalmazható bevetési terveit, majd 6,5 millió euróért értékesítette a dokumentumokat.

A szigorúan titkos anyagokat a NATO legféltettebb iratai között tartották számon. A szervezet polgári alkalmazottjaként dolgozó 60 éves informatikus, Manfred K. a ramsteini amerikai légitámaszponton jutott hozzá a fájlokhoz, majd azokat USB-kulcsokra másolta le. A férfit augusztusban vették őrizetbe, de az esetet csak most hozták nyilvánosságra.

A börrstadti szakember azután bukott le, hogy Rheinland-Pfalz tartomány bűnügyi hivatalának (LKA) nyomozói felfedezték a több millió eurót luxemburgi és londoni titkos folyószámláin. Manfred K.-t különösen az Amerikai Egyesült Államok Légierejének (USAF) krízishelyzeti bevetési tervei érdekelték. Az LKA munkatársai a házkutatások során számos olyan USB-tárolót találtak és foglaltak le, amelyek az ellopott fájlokat tartalmazták. Az informatikus az adathordozókat egyszerű befőttes üvegekben tárolta, azokat meg sem próbálta elrejteni.

A NATO polgári alkalmazottja 1991 óta dolgozott a ramsteini légitámaszponton és a terveket nem csak az USB-kulcsokra mentette le, hanem ki is nyomtatta. Ezeket a másolatokat ugyanakkor nem találták meg, ezért az LKA és a szövetségi ügyészség azt gyanítja, hogy a férfi eladta a papírokat. Manfred K. egyébként teljesen átlagos életet élt, senki sem sejtette róla, hogy bankszámláin eurómilliói vannak. Az már szinte teljesen biztos, hogy a vád ellene hazaárulás, illetve államtitkok megszerzése lesz. A Pentagon aggodalmát fejezte ki az ügy miatt. Nem csak az erkölcsi kár jelentős, hiszen minden tervet újra ki kell dolgozni. Azt még nem sikerült kideríteni, hogy a szakember mely országnak vagy országoknak adta el a megszerzett dokumentumokat.

Forrsá: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 877 679 megtekintés

Videó: 49 057 034 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7053515

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh