Oroszország nagy jelentőséget tulajdonít az Izraelhez fűződő kapcsolatainak, és azok további erősödésére számít - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden, amikor a Kremlben fogadta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt.

Izrael miniszterelnöke a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok helyreállításának 25. évfordulója alkalmából érkezett hivatalos látogatásra Moszkvába.

Putyin hangsúlyozta, hogy az Izraelhez fűződő viszony nemcsak azért fontos Oroszország számára, mert az a Közel-Kelet egyik kulcsállama, hanem a két országot összekötő történelmi kapcsolatok miatt is. Rámutatott, hogy a kétoldalú reláció fejlesztése tekintetében hatalmas potenciál rejlik az Izraelbe a volt Szovjetunióból bevándorolt mintegy másfél millió emberben, akik rendszerint kapcsolatban maradnak szülőhazájukkal. Mint mondta, ezek a szálak Oroszország számára is hasznosak.

Hangsúlyozta, hogy a két ország vezetése folyamatos kapcsolatban áll egymással, ami a kétoldalú viszony magas fokát jelzi.

Az orosz elnök az izraeli kormányfővel folytatott "nyílt és építő jellegű" tárgyalás után megtartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a két ország erősíteni fogja együttműködést a nemzetközi terrorizmus elleni harcban, és Izraelt ezen a téren Oroszország "feltétlen szövetségesének" nevezte. Kijelentette, hogy Moszkva hozzá fog járulni az izraeli-palesztin konfliktus "átfogó és igazságos" rendezéséhez, egyebek között a közel-keleti "kvartett" keretei között. Putyin elmondta, hogy a közel-keleti kérdések között szót ejtettek Szíriáról is.

Hangsúlyozta, hogy Oroszország és Izrael közösen fog fellépni a második világháború történetének átértelmezésére irányuló kísérletek ellen.

Putyin kijelentette, hogy az izraeli mezőgazdasági termelők jelentősen kiterjeszthetik jelenlétüket az orosz piacon, és a kétoldalú agrárkereskedelem kiterjesztésének lehetőségéről beszélt. Közölte, hogy az év folyamán tárgyalások kezdődnek arról, hogy szabadkereskedelmi övezetet hozzanak létre az Eurázsiai Gazdasági Szövetség és Izrael között.

Benjámin Netanjahu elmondta: megállapodásokat írtak alá a korábbi orosz vagy szovjet állampolgárságukról lemondó izraelieknek történő orosz nyugdíjfolyósításról, a vámszabályozásról, az energetikai és mezőgazdasági együttműködésről. Köszönetet mondott Putyinnak egy Moszkva környéki múzeumban őrzött, Magah típusú izraeli harckocsi visszaszolgáltatásáért, amelynek személyzetét az 1982-es libanoni háborúban, egy szíriai katonákkal történt összecsapás után eltűntnek nyilvánították.

A nap folyamán korábban Netanjahu egy Izraelt bemutató moszkvai multimédiás kiállítás megnyitóján azt hangoztatta, hogy az orosz fővárosban tapasztalt meleg fogadtatás miatt otthon érzi magát. Kijelentette: "Közös a múltunk, amelyben vannak tragikus pillantok is", de "az emberek között híd épült ki, és erős az előrelépés iránti igény".

A látogatást megelőzően Netanjahu terjedelmes interjút adott a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek, amelyben egyebek között rámutatott, hogy Izrael az innováció és a technológia területén nem kis mértékben a volt Szovjetunióból érkezett, orosz ajkú polgárainak köszönhetően ért el haladást. Szavai szerint ennek alapján a jelenleginél sokkal magasabb szintre lehet emelni a két ország cégei és kormányai közötti együttműködést.

A közel-keleti biztonságról szólva rámutatott, hogy az iszlamisták, akik már a térség több államát lerombolták, igyekeznek befolyásuk alá vonni az egész térséget. Mint mondta, Izrael ennek a viharnak az epicentrumában áll, mégis a régió legmegbízhatóbb és legstabilabb helye.

Netanjahu szerint a terrort a nemzetközi közösség akkor tudja legyőzni, ha összefog ellene, nem engedi, hogy a terroristák területi bázisokat hozzanak létre, és sikereket érjenek el.

Putyin és Netanjahu az elmúlt másfél hónap alatt immár másodszor, egy év leforgása alatt pedig harmadszor találkozott az orosz fővárosban. Elemzők szerint Netanjahu az Oroszországhoz történő közeledéssel nem kíván hátat fordítani az Izrael számára létfontosságú amerikai szövetségesének, de országának érdekeit szem előtt tartva jó kapcsolatokat kíván fenntartani Moszkvával, amely aktív szerepet próbál játszani a Közel-Kelet konfliktusaiban, köztük a szíriaiban, miközben az Egyesült Államok csökkenteni kívánja térségbeli jelenlétét.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 278 704 megtekintés

Videó: 38 511 973 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5893905

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh