Donald Tusk lengyel kormányfő szerint népszavazással kell dönteni arról, hogy csatlakozzon-e az ország az euróövezethez. A legutóbbi felmérések szerint a lengyelek többsége nem akar lemondani a zlotyról, ellenzi az áttérést az egységes európai valutára.

Lengyelország belépése az euróövezetbe formálisan nem felel meg az ország alkotmánya 227. cikkelyének. Az alkotmány a jegybank szerepkörét a Lengyel Nemzeti Bankra ruházza. Lengyelország csatlakozása az euróövezethez azzal járna, hogy a kulcsfontosságú felhatalmazások az Európai Központi Bankhoz kerülnének át. Ugyanakkor az alkotmányt a Donald Tusk vezette Polgári Platform kormánya nem tudja megváltoztatni az ellenzék támogatása nélkül. Az ellenzék azonban még nem áll készen arra, hogy megváljon a zlotytól - mondta Vlagyimir Rozsanszkij,a Nord-Kapital befektetőcsoport elemző főosztályának igazgatója.

A lengyel GDP alapvetően függ a kohászattól. Ezen kívül jelentős mennyiségben gyártanak jó minőségű fogyasztási cikkeket. Ezeknek az ágazatoknak a termékei versenyképesek a nemzetközi piacon. A lengyel gazdaságpolitikában elég fontos eszköz a manőverezés a zloty árfolyamával. A Görögországgal és a Ciprussal kapcsolatos kellemetlen történések után a józanul gondolkodó lengyelek nem fognak sietni az euróövezetbe való belépéssel.

Jelenleg Európában nem népszerű az euróövezeti tagság. Meggyőző példa az Európai Unióhoz tartozó, de az eurót be nem vezető Nagy-Britannia és Dánia. Amennyiben ezeknek az országoknak vannak kételyeik, annál inkább megbocsátható a bizonytalankodás az unió kelet-európai „fiatalabb” tagjainál. Az integrációt azonban nem korlátozódik valuta és pénzügyi dolgokra - mondta Nyikolaj Kavesnyikov szakértő.

Az Európai Unió politikai projekt, nem csupán gazdasági. Európa egyesítésének eszméje azt jelenti, hogy a kontinens minden állama, a gazdagok és a viszonylag nem gazdagok egyaránt európai országok.

Legutóbb Észtország lett tagja az euróövezetnek. Ez 2011-ben történt. Jelenleg az Unió 27 országából 17-ben vezették be az eurót. 2014. január 1-jétől ez az övezet Lettországgal bővülhet ki. 2015-ben Litvánia kíván csatlakozni. Az egységes Európa keretében gyakorlatilag két térség van jelen. Egy nagyobb politikai és egy szűkebb pénzügyi, gazdasági. A Gazeta Wyborcza lengyel kiadvány szerint a referendumon Lengyelország 38 millió lakosa nemigen szavazza meg a nemzeti valutáról való lemondást.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 716 186 megtekintés

Videó: 48 928 088 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027631

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh