Egész Európában a munkanélküliség drasztikus növekedéséhez, az életszínvonal csökkenéséhez vezethet a transzatlanti szabad-kereskedelmi egyezmény. Mostanra a német politika is megosztott a kérdésben.

Sahra Wagenknecht, a Die Linke párt alelnöke szerint a transzatlanti szabad-kereskedelmi zóna létrehozása kizárólag az Egyesült Államok számára lenne előnyös, miközben katasztrofális következményeket vonna maga után az európai gazdaságban; néhány év leforgása alatt robbanásszerűen növekedne a munkanélküliség, és az életszínvonal csökkenése minden európai számára érezhető lenne.

A TTIP megállapodás támogatói főként olyan politikai pártok és civil szervezetek, melyek amerikai anyagi támogatókkal rendelkeznek. A TTIP támogatói emiatt azzal érvelnek, hogy a megállapodás munkahelyeket teremt majd, és javítani fogja az életszínvonalat. Az amerikai szponzorokkal nem rendelkezők szerint viszont egyre kevesebb munkahely lenne, romlana az életszínvonal, csökkenne az export, és minden európai országban fokozódna a pénzügyi instabilitás.

Wagenknecht arra hívta fel a figyelmet, hogy a mérhető gazdasági mutatókra kifejtett hatáson felül a TTIP elsősorban a fogyasztóvédelem teljes felszámolását jelenté Európában, a környezetvédelmi szempontokat szintén eltörölné, eközben az Atlanti-óceán mindkét partján csökkenne az általános életszínvonal. A TTIP életbe lépése esetén az emberek még kevesebb érdekérvényesítési lehetőséggel rendelkeznének, a vállalatok pedig további érdekérvényesítési lehetőségekhez jutnának; ez a gazdasági mutatókon felül álló érvrendszer, amiből egyértelműen látható, hogy az emberek még kiszolgáltatottabbá válnak, a multinacionális cégek pedig még több lehetőséget kapnak a kizsákmányolásra. A politikus szerint “ez nem a szabad kereskedelemről szól, hanem a fogyasztóvédelem színvonalának csökkentéséről, amiben a multinacionális cégek közt érdekegyezés van.”

Wagenknecht hangsúlyozta, hogy kizárólag a német politikusok támogatják a transzatlanti szabad-kereskedelmi egyezményt, miközben a német lakosság abszolút többsége ellenzi, emiatt a tárgyalási folyamatban érintett felek abban érdekeltek, hogy a nyilvánosság figyelmét eltereljék a TTIP kialakításáról. A politikus szerint készültek olyan felmérések, melyek egyértelműen kimutatják, hogy azokban az országokban, ahol nem zajlik nyilvános vita a TTIP kapcsán, a lakosság abszolút többsége ellenzi azt. Az emberek elutasítják, nem csak amiatt, mert a politikusok a választóik bevonása nélkül akarnak dönteni róla, hanem, mert egyértelmű, hogy egy ilyen megállapodás az új évszázad Európájának egyik legmeghatározóbb döntése lenne, ami végleg felszámolhatja az elmúlt évtizedek szociális vívmányait, és rabszolgasorba taszíthatja a korábbi jóléti társadalmakat.

Wagenknecht bejelentése szerint október 10-én Berlinben pártok és civil szervezetek közös mozgósítással újabb tömegdemonstrációt fognak tartani, hogy nyomást gyakoroljanak a német kormányra, és felhívják a figyelmet arra, hogy a többség ellenzi a megállapodást.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 718 402 megtekintés

Videó: 48 929 660 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027952

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh