Kairóban szombaton aláírták azt a megállapodást, amelynek értelmében Egyiptom vásárolja meg az eredetileg Oroszországnak szánt két francia Mistral-osztályú hadihajót.

A DCNS francia hajóépítő vállalat és az egyiptomi haditengerészet közti egyezséget Manuel Valls francia miniszterelnök és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő jelenlétében szentesítették. Francia kormányközeli források szerint a kétéltű támadó hadihajókért Kairó 950 millió eurót fizet - jelentős szaúdi támogatással -, ezt azonban egyiptomi kollégájával, Seríf Iszmáíllel közösen tartott sajtótájékoztatóján Valls nem kívánta megerősíteni.

A francia kormányfő, kíséretében Jean-Yves Le Drian védelmi miniszterrel, valamint közel két tucat francia vállalat képviselőivel, Egyiptomban kezdte meg szombaton négynapos közel-keleti útját, amely során Jordániába és Szaúd-Arábiába is ellátogat.

A katonai helikopterek szállítására alkalmas Mistralokat a 2011-ben aláírt megállapodás ellenére Párizs nem volt hajlandó leszállítani Moszkvának az ukrán válságból fakadó diplomáciai ellentétek miatt. A megállapodást augusztus elején bontotta fel a két ország.

A helikopterhordozók egyenként 16 helikopter, 50 páncélozott jármű és egy ezer fős sereg szállítására alkalmasak. Orosz sajtóforrások szerint Kairó orosz Ka-52K típusú helikoptereket is vásárol, amelyek eredetileg Moszkva irányítása alatt teljesítettek volna szolgálatot a hadihajókon. A DCNS hajóépítő vállalat értesüléseire hivatkozó sajtójelentések szerint a fedélzeten orosz bevetés-irányítási rendszereket telepítenek.

Megfigyelők szerint a Mistralok jelentősen megnövelik Egyiptom haderejét. Előrejelzések szerint az egyik a Földközi-, a másik pedig a Vörös-tengeren fog állomásozni, hatékony eszközt nyújtván a Sínai-félsziget északi részén, illetve a polgárháborús Líbiával közös határvidéken tevékenykedő dzsihadisták elleni harcban.

Francia védelmi minisztériumi források szerint a hajókat 2016 márciusában szállítják le, amit a Mistralokon majdan szolgáló, mintegy 400 tengerészgyalogos kiképzése előzi meg.

A legújabb fejlemények is azt mutatják, hogy felgyorsult a közeledés Párizs és a hadsereg főparancsnokából államfővé előlépett Abdel-Fattáh esz-Szíszi irányította észak-afrikai ország közt. A legnépesebb arab állam első demokratikus úton megválasztott elnökének, az iszlamista Mohamed Murszinak két évvel ezelőtti, Szíszi által levezényelt elmozdítása jelentős diplomáciai zavart okozott Kairó és számos nyugati kormány közt. Időközben azonban a térségben terjeszkedő terrorcsoportok elleni harcban játszott egyiptomi szerep háttérbe szorította az ország demokratizálódásával kapcsolatos nyugati aggályokat.

"A világnak egy stabil és erős Egyiptomra van szüksége" - jelentette ki a francia miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy országa fokozni kívánja a katonai együttműködést Egyiptommal.

A két fél idén februárban már nyélbe ütött egy 5,2 milliárd euróra becsült üzletet, amelynek keretében Kairó 24 darab Rafale típusú vadászgépet, egy multifunkcionális Fremm fregattot és a hozzájuk tartozó rakétákat vásárolt Párizstól.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 654 847 megtekintés

Videó: 48 859 105 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7016431

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh