Ezúttal nem az amerikai légierő, hanem a szaúdi célozta meg az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet által működtetett kórházat. Az intézmény súlyos károkat szenvedett, halálos áldozatról nem tudni.

A Szaada tartományban lévő kórházat több találat érte. Az első az akkor éppen üresen álló műtőtermet, egy további pedig a szülészeti osztályt érte. A sürgősségi osztályon elfoglalt személyzet még időben el tudta hagyni az épületet - mondta Hasszán Boucenine, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) vezetője a Reuters hírügynökségnek. „Akár véletlen is lehetne, de tény, hogy háborús bűncselekményről van szó. Nincs semmi oka annak, hogy valaki egy kórházat támadjon. Közel két héttel ezelőtt átadtuk (a légi hadműveleteket végző szövetségnek) a GPS koordinátáinkat" - mondta Boucenine.

Az Ádeni-öböl partján fekvő Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. A szunnita többségű Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított. Eddig mintegy 2 500 polgári áldozata volt a harcoknak.

Az Egyesült Államok hírszerzési értesülésekkel és logisztikai támogatással látja el a szaúdi vezetésű szövetséget Jemenben, azonban amerikai hivatalos források megerősítették, hogy a célpontok kiválasztásába nincs beleszólásuk.

A keddi légicsapással egy hónap alatt másodszor ért támadás MSF-intézményt. Október elején az amerikai haderő az afganisztáni Kunduzban üzemeltetett MSF-kórházra mért légicsapást, amelynek során harmincan meghaltak, köztük a segélyszervezet tucatnyi dolgozója is. A kórház teljesen romba dőlt.

Barack Obama amerikai elnök október közepén bocsánatot kért a segélyszervezettől. Az MSF többször sürgette, hogy független nemzetközi bizottság vizsgálja ki a kunduzi esetet, amelyet a jótékonysági szervezet szintén háborús bűncselekménynek minősített.

Forrás: vs.hu / MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 362 515 megtekintés

Videó: 43 659 866 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6203006

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh