Kína újabb lépést tett a felé, hogy erősítse a jüan globális pénzügyi rendszerben betöltött szerepét. Kedd reggeltől a jüan és a svájci frank közvetlen átváltása is lehetségessé válik.

A Kínai Devizakereskedési Rendszerben (CFETS) kedd reggeltől lehetséges a jüan és a svájci frank közvetlen átváltása - tette közzé a kínai jegybank tulajdonában álló társaság. Ezzel a svájci frank immár a hetedik olyan deviza lesz, amellyel közvetlenül lehet majd a jüannal szemben kereskedni anélkül, hogy előtte dollárra kellene váltani azt. Eddig az euró, a japán jen, az ausztrál dollár, az új-zélandi dollár és az angol font volt ilyen.

A svájci frank-jüan árfolyam a napi fixing körül 5 százalékos sávban ingadozhat egy kereskedési nap során - számolt be a Bloomberg. A kínai jegybank közleménye szerint ez egy fontos lépés, hogy tovább erősítsék a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokat Svájc és Kína között, csökkenti az átváltási költségeket, s lehetővé teszi, hogy mindkét devizát használják a kétoldalú kereskedelem során.

A bejelentés nem meglepő annak fényében, hogy a Nemzetközi Valutaalap ebben hónapban dönt arról, hogy a kínai deviza teljesít-e azokat a feltételeket, amely alapján aztán teljesen szabadon felhasználhatónak minősítenék. Ezt utoljára 2010-ben utasította vissza a Valutaalap.

A kínai jegybank idén növelte meg Svájc kvótáját 50 milliárd jüanra (7,9 milliárd dollár) az ázsiai ország minősített külföldi intézményi befektetői programjában, amelynek keretein belül külföldi intézmények jüan bázison alapított kínai cégeiken keresztül vehetnek kínai részvényeket. 2014-ben a svájci és a kínai jegybank hároméves devizacsere egyezményt írt alá, amely alapján 150 milliárd jüannyi devizát kölcsönözhetnek egymásnak szükség esetén.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 409 megtekintés

Videó: 48 292 717 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920031

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh