Népszavazást tartana Csehország európai uniós, illetve NATO-tagságáról Milos Zeman cseh államfő, aki erről pénteken beszélt egy dél-morvaországi lakossági fórumon, a brit EU-tagság feladásával (Brexit) kapcsolatos kérdésre válaszolva.

"Nem értek egyet azokkal, akik támogatják az EU-ból történő kilépést, de mindent megteszek annak érdekében, hogy legyen egy népszavazás, amelyen kinyilváníthatják véleményüket. Ugyanez vonatkozik a NATO-ra is" - jelentette ki a cseh közszoglálati rádió szerint Velké Mezirícíben a köztársasági elnök, aki munkalátogatáson tartózkodik Dél-Morvaországban. Leszögezte, hogy ha a népszavazás megvalósulna, ő a kilépés ellen szavazna.

Csehország számára az EU-ból való távozás kedvezőtlen lenne, mert Prága többet kap a közös kasszából, mint amennyit befizet Brüsszelbe - magyarázta álláspontját Milos Zeman. Ami pedig a NATO-t illeti, az elnök szerint ez a szervezet a biztosítéka Csehország biztonságának a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Milos Zeman álláspontjával ellentétben Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a brit EU-népszavazás után, amelyben a britek a kilépés mellett döntöttek, ismételten azt hangoztatta, hogy Csehországban nincs szükség népszavazásra, amit jelenleg kisebb parlamenten kívüli pártok szorgalmaznak. A cseh parlamenti pártok közül az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) ugyan nagyon euroszkeptikus, de az EU-ból való kilépést vagy népszavazást erről eddig nem szorgalmazott.

Csehország kilenc másik országgal - köztük Lengyelországgal, Magyarországgal és Szlovákiával - együtt 2004-ben lett az Európai Unió tagja.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 095 517 megtekintés

Videó: 48 322 172 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923746

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh