A Demokrata Párt elhúzódó belharcának vet véget Bernie Sanders bejelentése, hogy beáll Hillary Clinton mögé. A New Hampshire-ben Hillary Clintonnal közösen tartott keddi nagygyűlésen erre kérte híveit is.

"Ő lesz a demokraták elnökjelöltje s én minden tőlem telhetőt megteszek, hogy biztosan ő legyen az Egyesült Államok következő elnöke" - mondta Bernie Sanders vermonti szenátor a mellette álló Hillary Clintonra mutatva a New Hampshire északkeleti vidékén fekvő Portsmouth városában rendezett nagygyűlésen. S hozzátette: nagyon egyértelművé akarja tenni, miért is támogatja Hillary Clintont, szerinte muszáj, hogy ő legyen a következő elnök.

Sanders és Clinton Bruce Springsteen egyik slágerének dallamaira lépett a publikum elé: ugyanarra a slágerre, amelyet Obama elnök használt az 2012-es újraválasztási kampányában. Az emelvényen óriási tábla hirdette: "együtt erősebbek vagyunk".

Bernie Sanders, miután támogatásáról biztosította Clintont, kisebbfajta kampánybeszédet mondott, s lényegében megismételte a választási kampányában hangoztatottakat, azokat a témákat kiemelve, amelyekben egyetértés uralkodik Clinton és közte. Utalt a 15 dolláros minimálbér, az egészségbiztosítás, a környezetvédelem, a nagy jövedelmi különbségek gondjaira, ám nem mulasztotta el felsorolni azokat sem, amelyekben változatlanul nem ért egyet Clintonnal. Az első kommentárok egyébként egyetértenek abban, hogy a közös nagygyűlés nem volt különösebben szívélyes és barátságos sem: a vermonti szenátor és a volt külügyminiszter metakommunikációja nem őszinte megbékélésről és barátságról tanúskodott.

"Együtt kezdtünk el egy politikai forradalmat, hogy átalakítsuk Amerikát, és ez a forradalom most folytatódik" - fogalmazott Sanders szenátor, s hangsúlyozta, hogy együttes erővel folytatják a küzdelmet, hogy olyan kormányt alakíthassanak majd, amely mindenkit képvisel, s nemcsak a társadalom egy százalékát, s amely kormány a gazdasági, társadalmi, faji és környezetvédelmi igazságosság elveire épül. Leszögezte azt is, hogy e célok valóra váltására messze Hillary Clinton a legalkalmasabb. A beszédét is azzal zárta, hogy Hillary Clinton "az egyik legintelligensebb ember, akivel valaha is találkoztam".

Bernie Sanders után Hillary Clinton is beszédet mondott, s miután megköszönte a vermonti szenátornak a támogatást, dicsérte őt az "egész életében az igazságosságért folytatott harcért". Hangsúlyozta, hogy a kampány most, hogy egyazon oldalon állnak, sokkal örömtelibb lesz.

A közös nagygyűlés és Sanders támogatása azt jelzi, hogy a Demokrata Párt elvileg egységesen Clinton mögött sorakozik fel - ezt Brian Fallon, a Clinton-kampány szóvivője egyik, kedd reggeli televíziós interjújában hangoztatta is -, de elemzők kérdésesnek tartják, hogy Sanders szavazói valóban támogatják-e majd Clintont. A nagygyűlésen ugyan örömujjongással és tapssal fogadták Sanders bejelentését, de nem kevesen voltak azok is, akik "Soha Hillaryt" trikókkal jelentek meg, és fújoltak is, amikor Sanders Clintonnal együtt lépett a pódiumra.

Az előválasztási folyamatban 12 milliónyi amerikai voksolt Bernie Sandersre, míg Hillary Clintonnak több mint 15 millió amerikait sikerült maga mögé állítania.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 865 182 megtekintés

Videó: 49 046 663 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051340

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh