Az orosz félnek okozott kár, valamint az orosz katonák halála nem marad következmények nélkül - figyelmeztette csütörtökön Kijevet és külföldi támogatóit az orosz külügyminisztérium.

"Ismételten arra hívjuk fel partnereinket, hogy a legkomolyabban gyakoroljanak befolyást a kijevi kormányra, és óvják meg azt az olyan veszélyes lépésektől, amelyek a lehető legnegatívabb következményeket vonhatják maguk után. Nem vezet jóra, ha a tűzzel játszanak" - áll a közleményben.

Moszkva és Kijev között azután éleződött ki ismét a feszültség, hogy az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán bejelentette: a Krím félszigeten az elmúlt napokban az ukrán katonai felderítés által előkészített diverzáns akciókat sikerült megakadályozni. Az összetűzésekben az orosz fegyveres szolgálatok két tagja életét vesztette. Az ukrán fél szerint mindez valótlanság.

Az orosz külügyi tárca kommünikéjében leszögezte: kudarcra vannak ítélve az arra irányuló kísérletek, amelyek a helyzet destabilizálását célozzák "az orosz Krímben".

"A stabilitást és a biztonságot a Krími Köztársaságban feltétlenül szavatolni fogjuk" - áll a dokumentumban, amely rámutat, hogy mindaddig, amíg Kijev nem mond le a "provokáció és a terror politikájáról", nincs értelme a kelet-ukrajnai helyzet rendezéséről a "normandiai formátumban" tárgyalni. Utóbbiban Oroszország és Ukrajna mellett Franciaország és Németország kap helyet.

A közlemény a Krímben az FSZB által elfogott ukrán diverzánsok és ügynökök közül a már megnevezett Evhen Panov mellett Andrij Zahtyej nevét is említi.

Az amerikai külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki az Oroszország és Ukrajna közötti feszültség miatt

Az amerikai külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki csütörtökön az Oroszország és Ukrajna között kiújult feszültség miatt.

Elizabeth Trudeau külügyi szóvivő az amerikai kormány nevében felszólította Moszkvát és Kijevet arra, hogy kerüljék el a konfliktus kiszélesedését.

"Az Egyesült Államok rendkívül nyugtalan a feszültség kiújulása miatt" - fogalmazott a külügyi szóvivő, leszögezve: "itt az ideje csökkenteni a feszültségeket és visszatérni a tárgyalóasztalhoz".

Az amerikai külügyminisztérium állásfoglalására azt követően került sor, hogy Kijev riadókészültségbe helyezett katonákat küldött a Krímbe a demarkációs vonalhoz. Moszkva arról adott hírt, hogy ukrán titkos felderítő ügynököket lepleztek le, és Kijev által szervezett ukrán felforgató cselekményeket előztek meg. "A Krím Ukrajna részét képezi, a nemzetközi közösség is ekként ismeri el" - jelentette ki csütörtök délután az amerikai diplomácia szóvivője. Arra sem a külügyminisztérium, sem Joe Biden alelnök hivatala nem reagált még, hogy Biden alelnök elfogadja-e Petro Porosenko ukrán elnök kezdeményezését egy telefonos párbeszédre. Az ukrán államfő csütörtökön tett erre javaslatot, és Joe Biden alelnök mellett telefonos párbeszédet kezdeményezett az orosz elnökkel, a német kancellárral, a francia államfővel és az Európai Tanács elnökével is.

Moszkva megszakíthatja a diplomáciai kapcsolatokat Kijevvel

Oroszország fontolóra vette, hogy a krími fejlemények miatt megszakítsa a diplomáciai kapcsolatokat Ukrajnával - közölte pénteken orosz külügyi forrásra hivatkozva az Izvesztyija című napilap.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerdán jelentette be, hogy a Krím félszigeten a korábbi napokban diverzáns akciókat akadályoztak meg, amelyek mögött az ukrán katonai hírszerzés áll. A tűzharcban az FSZB szerint az orosz fegyveres szolgálatok két tagja életét vesztette. Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte, hogy a történteknek következményei lesznek.

Az Izvesztyja informátora szerint az egyik lehetséges orosz válaszlépés a diplomáciai kapcsolatok megszakítása lehet. Dönteni ebben a kérdésben az elnök hivatott a tények mérlegelése alapján.

A lapnak Vlagyimir Dzsabarov, a Szövetségi Tanács (az orosz szövetségi parlament felsőháza) külügyi bizottságának elnökhelyettese szintén úgy nyilatkozott, hogy Moszkvának felül kell vizsgálnia viszonyát Kijevhez. A politikus emlékeztetett, hogy a diplomáciai kapcsolatok megszakítása Vlagyimir Putyin hatáskörébe tartozik.

Dzsabarov szerint abszolút indokolt volt, hogy Putyin lemondja részvételét a kelet-ukrajnai rendezésről egyeztető "normandiai csoport" - Oroszország, Ukrajna, Franciaország és Németország - vezetőinek szeptember elejére Kínába tervezett tanácskozásán. Szavai szerint ugyanis Kijev, miközben egy részről eljátssza, hogy béketárgyalásokat folytat a Donyec-medence ügyében, más részről hátba támad azáltal, hogy diverzáns akciókat folytat más állam területén.

Az FSZB bejelentése nyomán Putyin elnök azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy a béketárgyalások helyett a terrort választotta. Az orosz külügyminisztérium csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az orosz félnek okozott kár, valamint az orosz katonák halála nem marad következmények nélkül.

Kijev jóval az FSZB bejelentése előtt értésre adta, hogy nem kíván nagyköveti szintű diplomáciai kapcsolatokat fenntartani Oroszországgal. Ukrajna tagadja, hogy diverzánsakciókat kezdeményezett volna a Krímben.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 716 173 megtekintés

Videó: 48 928 075 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027623

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh