Hiba volt bombázni a szerbeket 1999-ben - jelentette ki Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt a Nedeljnik című szerb hetilap legfrissebb, csütörtöki számának adott interjújában, majd bocsánatot kért azért, ahogyan az amerikai politika, különösen a Clinton-kormányzat bánt Jugoszláviával, illetve Szerbiával.

"A szerbek bombázása, akik mindkét világháborúban a szövetségeseink voltak, nagy hiba volt. A szerbek nagyon jó emberek. Sajnos a Clinton-adminisztráció sok rosszat okozott nekik, de az egész Balkánnak is, amelyet kaotikussá tett. Korábban is többször bocsánatot kértem már a szerbektől az Egyesült Államok, különösen Clinton velük szembeni politikája miatt" - fogalmazott az interjúban Donald Trump Bill Clinton amerikai elnök 1993 és 2001 közötti elnökségére utalva.

A NATO 1999 márciusában indított támadást Jugoszlávia ellen. Az akkor Szerbiából és Montenegróból álló országot 78 napig bombázták, a hadművelet legfőbb célja az volt, hogy elkerüljék a humanitárius katasztrófát Koszovóban, ahol a szerbek súlyos etnikai tisztogatást kezdtek a tartomány albán lakosság ellen.

A republikánus elnökjelölt kiemelte: megválasztása esetén szorosabbra fűzi a kapcsolatot Belgráddal, és az egész amerikai külpolitika irányvonalán javít majd.

A külpolitikai kapcsolatokról szólva kitért arra is, hogy módosítana az Oroszországhoz fűződő viszonyon is. Mint mondta: Vlagyimir Putyin elnökkel keményen bánna, ám Oroszországgal baráti kapcsolatra törekedne, mert csak így lehetne harcolni az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és más veszélyek ellen.

Az Iszlám Állam elleni harcról úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi amerikai vezetők nagyon rosszul végezték a munkájukat. "Akár úgy is fogalmazhatok, hogy ők felelősek azért, hogy az Iszlám Állam és a hasonló csoportok létrejöttek. Magára hagyták Irakot, visszavonták a csapataikat annak ellenére, hogy minden tábornok azt mondta, hogy ott kell hagyni a katonaságot" - részletezte Donald Trump. A republikánus elnökjelölt szerint Washingtonnak jelenleg semmilyen ötlete vagy terve nincs arra, hogy miként oldja meg a közel-keleti helyzetet. Azt mondta: ahhoz, hogy Amerika újra naggyá váljon, folytatni kell a hadsereg erősítését, és minden harcot meg kell vívni.

A Nedeljnik újságírója szerint Donald Trump a szerb lapnak mondottakkal szeretne szimpátiát kelteni az Egyesült Államokban élő szerbekben, akiknek a szavazata sokat nyomhat a latban az úgynevezett ingaállamokban, például Michiganben vagy Ohióban, ami - írja a lap - a választás végeredményét is befolyásolhatja.

Frissítés! (Belgrád, 2016. október 14., péntek (MTI)

Vita kerekedett egy belgrádi hetilap és Trump stábja között egy állítólagos interjú miatt

Donald Trump republikánus elnökjelölt stábja tagadja, hogy Trump interjút adott volna a Nedeljnik című belgrádi hetilapnak, míg a lap szerkesztősége közölte: lehetséges, hogy az elnökjelölt és emberei valamiért letagadják az elhangzottakat, de az is lehet, hogy az interjú elkészítésében segédkező közvetítő szedte rá az újságot egy hamis szöveggel.

A Nedeljnik című befolyásos politikai hetilap csütörtöki számában jelent meg az interjú Donald Trumppal, amelyben az elnökjelölt hibának nevezte, hogy a NATO 1999-ben légihadjáratot indított a szerbek ellen, valamint bocsánatot kért azért, ahogyan az amerikai politika, különösen a Clinton-kormányzat bánt Jugoszláviával, illetve Szerbiával. Az interjút a teljes balkáni térség médiája, valamint a világsajtó több képviselője is átvette.

Trump sajtóosztálya közölte: az elnökjelölt soha nem adott interjút a Nedeljniknek sem személyesen, sem közvetítőn keresztül. A lapban közvetítőként feltüntetett Suzie Jaworowski, a republikánus párt Indiana állambeli kampánymenedzsere is megerősítette: rajta, illetve email-fiókján keresztül nem készült interjú.

A Nedeljnik közleménye szerint a lap több mint egy éve szeretett volna interjút készíteni Donald Trumppal, ám ez hivatalos úton nem sikerült, így személyes kapcsolatokon keresztül, egy, az Egyesült Államokban élő szerb színész segítségével vették fel a kapcsolatot az elnökjelölttel. Vladimir Rajcic több felvétellel is bizonyította, hogy közeli kapcsolatban áll Mike Pence-szel, a Republikánus Párt alelnökjelöltjével, aki felajánlotta, hogy segít az interjú elkészítésében - magyarázta a Nedeljnik. Hozzátették, hogy a kérdéseket szeptember elején küldték el, a válaszok pedig a múlt vasárnap, a második elnökjelölti vita után érkeztek meg a szerkesztőség címére.

"Nem ez lenne az első, és biztosan nem is az utolsó eset, hogy Donald Trump letagadja a saját szavait" - írta a lap a közleményben. A Nedeljnik szerint ennek az lehet az oka, hogy az interjú nem érte el a várt hatást. Az interjú célja feltehetően az volt - magyarázták -, hogy Donald Trump a szerb lapnak mondottakkal szeretett volna rokonszenvet kelteni az Egyesült Államokban élő szerbekben, akiknek a szavazata sokat nyomhat a latban az úgynevezett ingaállamokban, például Michiganben vagy Ohióban, ami a választás végeredményét is befolyásolhatja. A nemzetközi sajtó - főleg a Trump-ellenes média - azonban úgy tálalta a szerbektől való bocsánatkérésre vonatkozó részt, hogy Trump "a srebrenicai népirtás elkövetőitől" és "a balkáni mészárostól, Slobodan Milosevictől" kért bocsánatot, habár ilyen részlet nem is szerepel az interjúban - olvasható a Nedeljnik közleményében. A lap vizsgálatot indított az ügyben, és bocsánatot kért az olvasóktól, akiket szándékosan semmiképpen sem akartak becsapni - írták.

Az említett közvetítő, Vladimir Rajcic is közleményt adott ki az ügyben, amelyben az interjú valódisága mellett állt ki. Megfogalmazása szerint "egész nap senki nem cáfolta az interjút, csak később, amikor a Newsweek honlapján megjelent egy szöveg, amelyben hamisan kötik össze Srebrenicát és Trump nyilatkozatát", akkor döntött úgy valaki, hogy le kell tagadni az interjút.

Az érintett felek közölték: a napokban kivizsgálják az ügyet, és közlik az eredményeket a sajtóval.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 869 515 megtekintés

Videó: 49 051 165 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7052663

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh