A Pentagon egyre aktívabban alkalmazza a technikai hírszerzést a világ több pontján, köztük a pilóta nélküli repülőgépeket, vagy más néven a drónokat.

Az amerikai hírszerzés egyik legfontosabb objektumai közé tartozik az iráni Buser atomerőmű. Az amerikai sajtó szerint, az erőmű iránti érdeklődés az elmúlt időszakban igencsak megnőtt, így az amerikai kormány nem sajnál semmilyen eszközt, hogy megtudja az iráni atomprogram titkait. Azonban úgy tűnik, hogy a reményteljes ügynökök hiányában céljukhoz nem tudnak közel kerülni – mondja Ivan Konovalov elemző:

- Az utóbbi időben a drónok váltak a hírszerzés legfontosabb eszközévé, a Buser tekintetében pedig elmondható, hogy az amerikaiaknak nincs is más választásuk. Ügynökeik segítségével ugyanis igen kevés információt gyűjthetnek. Éppen ezért támaszkodnak leginkább a különböző űrszondákra és a drónokra.

Azokra az információkra azonban, amelyet a drónok gyűjtenek, inkább katonai műveleteket lehet alapozni – jegyzi meg Ilja Kramnyik katonai szakértő:

- A drónok segítségével láthatják az atomerőművet és annak területét, azt, hogy ki érkezik a helyszínre és ki hagyja azt el. Ezekből az információkból nem lehet következtetni a belső munkára. Elképzelhető, hogy ezzel a módszerrel meg akarják tudni az atomerőmű védelmi rendszerét egy esetleges támadás előkészítéséhez, azonban felmerül a kérdés: a támadás mennyiben lesz indokolt.

Andrej Frolov katonai újságíró szerint a drónok lehetőségei szélesebbek is lehetnek:

- A nehezebb drónokra fel lehet szerelni szenzorokat, amelyek képesek megállapítani az erőmű belső munkáját is. Azonban nem gondolom, hogy ezt nagy mennyiségben alkalmazzák, hiszen a rendszer elektronikus jeleinek lehallgatása igen nehézkes.

Azon kívül, a közel-keleti konfliktus tükrében az amerikai drónok provokatívak is lehetnek – mondja Ilja Kramnyik:

- Irán már korábban is levadászott drónokat, többek között amerikaiakat. Így, semmi sem fogja megállítani, hogy megtegye még egyszer, ha azok zavaróvá válnának. Iránnak megvannak az eszközei egy ilyen akcióhoz. Ugyanakkor egy ilyen lépés ürügy is lehet egy Irán elleni háborúhoz.

A szakértők tehát egyetértenek abban, hogy a pilóta nélküli repülőgépek nem a legmegfelelőbbek a felderítés számára, ill., hogy csak időleges funkciót töltenek be a folyamatban. Használatuk azonban olcsóbb, mint a repülőgépeké vagy a kémműholdaké.

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 754 530 megtekintés

Videó: 48 953 844 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7032263

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh