Támadásai leállítására szólította fel a líbiai Halifa Haftar tábornokot az Európai Unió hétfőn.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban, az uniós külügyi tanács egynapos ülését követően tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az unió arra szólítja fel a tábornokot, hogy hagyjon fel Tripoli támadásával, állítson le minden katonai tevékenységet és térjen vissza a tárgyalásokhoz.   

Noha a külügyminiszterek nem fogadtak el zárónyilatkozatot a líbiai helyzetre vonatkozóan, az uniós tagországok egységesek abban a kérdésben, hogy a békének Líbián belülről kell létrejönnie, "remélhetőleg nem külső szereplők által" - közölte.   

Az EU támogatja a líbiai egységkormány erőfeszítéseit, hogy stabilizálja az országot. Szorosan együttműködik azzal annak érdekében, hogy megállítsa a Földközi-tengeren Európába áthajózni szándékozó migránsokat - mondta.   

Ismételten kijelentette: humanitárius fegyverszünetre van szükség Líbiában ahhoz, hogy a sebesülteknek és a rászorulóknak el tudják juttatni a segítséget.   

Az ország keleti részét uraló Halifa Haftar tábornok erői csütörtökön indultak Tripoli ellen, ahol a nemzetközi segítséggel felállított egységkormány működik. Haftár közölte, hogy megtisztítja az országot a "terroristáktól és zsoldosoktól".   

Mogherini sajtóértekezletén reményét fejezte ki továbbá, hogy a tagállamok újragondolják döntésüket a földközi-tengeri Sophia misszióról, amelyben felfüggesztették a hajók részvételét.   

Az uniós tagországok március végén hat hónappal meghosszabbították a művelet mandátumát, ugyanakkor az egyetértés hiánya miatt felfüggesztették a hivatalosan az embercsempész-hálózatok felderítését végző hajók járőrözését, ameddig nem sikerül megoldásra jutni a kérdésben. A misszió így a légi támogatásra, a líbiai parti őrség kiképzésére és a Líbiával szembeni fegyverembargó betartásának ellenőrzésére fog korlátozódni.   

"Nem hiszem, hogy kellően hajók nélkül kellően hatékony lehet egy tengeri művelet. Csak remélni tudom, hogy mielőbb újragondolják a dolgot" - mondta Mogherini a tagállamok külügyminisztereinek luxembourgi tanácsülését lezáró sajtótájékoztatón.   

A misszió keretében a tavalyi év végéig közel 50 ezer menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengerből, és mindegyiküket Olaszországba szállították.    

A római kormány éppen erre hivatkozva nem támogatta a status quo kiterjesztését, mondván, a többi EU-országnak részt kellene vennie a menedékkérők befogadásában, hogy ne Olaszország viselje egyedül a terheket. Ezt azonban több tagállam, például Magyarország és Lengyelország is határozottan elutasította.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 844 megtekintés

Videó: 48 301 155 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920827

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh