Az amerikai külügyminiszter szerint "Nyugaton senkinek semmi kedve" ahhoz, hogy hadba vonuljon Szíria miatt, ezért a szíriai válság egyetlen rendezési módja a diplomácia. Hozzátette, hogy ebbe a szankciók esetleges szigorítása is beletartozhat.

John Kerry Boris Johnson brit külügyminiszter meghívására vasárnap Londonban tárgyalt Nagy-Britannián kívül Franciaország, Németország és a konfliktusövezet több országának külügyminisztereivel, ismertetve velük az előző nap Svájcban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételével tartott egyeztetés eredményeit.

A megbeszélés után, vasárnap este Johnsonnal közösen tartott sajtóértekezletén Kerry kijelentette: nem lát hajlandóságot az európai országok részéről arra, hogy hadat üzenjenek Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének. "Ezért a diplomácia eszközeivel keressük a megoldást, mert ez az egyetlen eszköz a kezünkben" - tette hozzá.

Boris Johnson a sajtótájékoztatón kijelentette: nem hiszi, hogy a szíriai háborút Aszad akár orosz támogatóinak segítségével is meg tudná nyerni. A brit külügyminiszter szerint az is erősen kétséges, hogy a szíriai kormányerők Aleppót be tudnák venni, mivel ott 10-11 ezer fegyveres ásta be magát, és ott van "a barbár ostromnak kitett 225 ezer civil is".

Johnson is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nyugati katonai beavatkozás rendkívül nehéz lenne, mivel "enyhén szólva is hiányzik a politikai akarat" az európai fővárosok zömében a szíriai válság katonai megoldására.

Jelenleg a legerőteljesebb eszköz a Nyugat kezében "a szíriai rezsim és támogatói" elleni újabb szankciók érvényesítése, és olyan intézkedések, amelyekkel a háborús bűncselekmények felelőseit a Nemzetközi Büntetőbíróság elé lehet állítani - mondta a brit külügyminiszter.

John Kerry ehhez hozzátette, hogy a nyugati szövetségesek már fontolgatják a szankciókat, de ezek mibenlétét sem ő, sem Johnson nem részletezte.

A brit kormány már a vasárnapi londoni külügyminiszteri találkozó előtt értésre adta, hogy nincs napirenden brit katonai beavatkozás Szíriában, Johnson pedig a szíriai helyzetről a londoni alsóházban tartott minapi vitanapon elvetette azt a képviselői felvetést is, hogy repüléstilalmi övezetet kellene kialakítani a szíriai konfliktusövezetben Aleppó további bombázásának megakadályozása végett. "Ezt nem tudjuk vállalni, hacsak nem állunk készen arra, hogy lelőjük a repüléstilalmat megsértő repülőgépeket és helikoptereket" - fogalmazott alsóházi felszólalásában Johnson.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 155 074 megtekintés

Videó: 47 281 879 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6745807

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh