Ezt javasolja Franciaország fiatal köztársasági elnöke, aki tíz évet akar az Élysée-palotában tölteni, és Angela Merkellel együtt kívánja megreformálni az eurozónát és az Európai Uniót.

A francia elnök és a német kancellár közös sajtóértekezletet tartott Brüsszelben az EU- csúcs végén. Mindketten méltatták a nemrég elhunyt Kohl kancellárt és emlékeztettek azokra az időkre, amikor Kohl és Mitterrand szorosan együttműködött. Akkor dőlt le a berlini fal és alakult meg az egységes Németország és akkor döntöttek az eurozóna létrehozásáról.

Most Emmanuel Macron hasonló együttműködésre gondol. Bejelentette: közös francia-német kormány ülés lesz július 13-án Párizsban. Témák: a migráció, a közös európai védelem és a szabályozott globalizáció. Buy European! – vásárolj európai árut! Ez Macron elképzelése, melyhez egyelőre sem Németország, sem sok más uniós állam nem csatlakozott. Féltik ugyanis kereskedelmi kapcsolataikat nem uniós partnereikkel, mindenekelőtt Amerikával és Kínával.

A francia-német munkamegosztás Brüsszelben is megmutatkozott: Macron magára vállalta Lengyelország és a többi visegrádi ország bírálatát, míg Angela Merkel Görögországgal foglalkozott. Mi volt Macron számára a legfontosabb a visegrádi államokkal folytatott megbeszélésen? Az olcsó keleti munkabérek! Macron saját szülővárosában került szembe azzal a problémával, hogy az amerikai tulajdonos elviszi a gyárát Lengyelországba, mert ott sokkal alacsonyabbak a munkabérek. A francia elnök szerint ezen változtatni kell, mert az EU nyugati államai nem tudnak versenyezni a keleti bérdömpinggel. Azt viszont nem mondta meg, hogy honnan lesz pénz ehhez.

Ugyanerre figyelmeztette Merkel kancellár is a francia elnököt: szép a tízéves stratégiai elképzelés, de egyelőre pénzt kell találni a hatalmas francia deficit és államadósság rendezésére! Angela Merkel, aki ősszel választások elé néz, hangsúlyozta: az Európai Uniónak stratégia kell. Nem lehet beérni a válságkezelő programokkal. Ezzel a görögök adósságválságra és a Brexitre utalt. Milyen lesz ez a német-francia stratégia? Mit jelenthet az EU többi tagállama számára? Ez kiderülhet Orbán Viktor miniszterelnök számára ősszel, amikor négyszemközt tárgyalhat Emmauel Macronnal. A párizsi Le Figaro értesülései szerint a következő brüsszeli csúcs idején kerülhet sor a magyar-francia csúcstalálkozóra. Addigra talán kiderül: mit is jelent a tízéves közös francia-német stratégia az EU számára.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 844 792 megtekintés

Videó: 49 022 835 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7043860

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh