Tizenkilenc pályára állítandó műholddal a fedélzetén startolt kedden a oroszországi Vosztocsnij űrállomásról egy Szojuz-2.1B. A másfél éve megnyitott új távol-keleti űrbázisról most másodszor bocsátottak fel űrhajót.

A Szojuz - a Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat közleménye szerint - Meteor-M 2-1 és Baumanyec-2 Föld-megfigyelő műhold mellett 17 kisebb szputnyikot hordoz.   

Az első űrhajót tavaly május 11-én műszaki okokból kéthetes késéssel bocsátották fel Vosztocsnijról, emiatt Dmitrij Rogozin űrhajózásért felelős miniszterelnök-helyettes és Igor Komarov, a Roszkoszmosz vezérigazgatója is megrovást kapott. Az űrrepülőtér építésével kapcsolatban többtucatnyi vizsgálat és néhány büntetőeljárás indult sikkasztás, hűtlen kezelés és csalás címén.   

A még mindig épülő űrközpont kapacitásainak kereskedelmi értékesítése 2018-tól kezdődhet majd meg. Jövőre 5, a továbbiakban pedig évente 8-10 felbocsátással számolnak.   

A mintegy 700 négyzetkilométeren elterülő objektumot Oroszország fő polgári űrrepülőterének szánják. Azért építették, hogy az orosz űrprogramot függetleníthessék a szovjet időkben Kazahsztánban létrehozott bajkonuri űrközponttól.    

A Vosztocsnij űrrepülőtér képe felkerült az idén újonnan bevezetett kétezres címletű rubelbankjegyekre.

Frissítés:

Roszkoszmosz: elveszett mind a 19 Vosztocsnijból felbocsátott műhold

Sem a Meteor-M 2-1 meteorológiai műholdat, sem a többi 18 a Vosztocsnij űrbázisról felbocsátott miniszputnyikot nem sikerült célpályára állítani - közölte kedden a Roszkoszmosz. Egyes értesülések szerint a műholdak az Atlanti-óceánba zuhantak.   

Az orosz űrkutatási hivatal szerint a Szojuz-2.1b típusú hordozórakéta sikerrel startolt ugyan, ám a Fregat elnevezésű gyorsító fokozat kudarcot vallott. A Roszkoszmosz először azt közölte, hogy Meteor-M 2-1-el szakadt meg a kapcsolat, a műhold nem jutott el a kijelölt napszinkron pályára.    

"A felbocsátás fő feladata a Meteor M 2-1 napszinkron pályára állítása volt. A Szojuz-2.1b hordozórakéta munkájának eredményeképpen a Fregat gyorsító blokkból és a Meteor-M űrszerkezetből álló fejblokkot a kijelölt köztes pályára állították, ugyanakkor az első tervezett kommunikációs munkamenet során nem sikerült kapcsolatot létesíteni az űrszerkezettel, mert az nem volt ott a célpályán" - hangzott a Roszkoszmosz közleménye.    

A TASZSZ hírügynökség a hivataltól származó forrásokra hivatkozva korábban azt írta, hogy feltehetően felrobbant a Szojuz teherűrhajó Fregat nevű gyorsító fokozata. Az Interfax az űrhivatalból származó forrásokra hivatkozva azt írta, az előzetes adatokból arra lehet következtetni, hogy emberi hiba okozta a bajt, a hordozórakétába és a gyorsító blokkba táplált helytelen adatok miatt ugyanis a Fregat nem kellő tájolásban kapta az első impulzust, ezért a gyorsító blokk a műholdakkal együtt visszatért a légkörbe és az Atlanti-óceánba zuhant.   

A baj feltehető okáról szólón híreket a Roszkoszmosz hivatalosan nem erősítette meg.    

A többi 18 kis méretű űrszerkezet - az orosz Baumanyec-2, a kanadai LEO Vantage, a norvég AISSat-3, a japán IDEA, a svéd SEAM, valamint két amerikai Landmapper-BC, 10 amerikai LEMUR és a német D-Star One - kiegészítő teher volt.   

A Meteor-M 2-1 - a Meteor-3M műholdcsoport harmadik tagjának - feladata a rendkívüli helyzetek és a klíma megfigyelése, és az időjárás-előrejelzés lett volna, egyebek között a polgári repülés számára.   

A Föld magnetoszférája mágneses és elektromos mezőinek megfigyelésére szánt SEAM műholdat megépítő konzorciumban egyébként Svédország mellett részt vettek német, ukrán, amerikai, dán, magyar és olasz cégek is.

Forrás: MTI / ria.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 869 megtekintés

Videó: 48 293 829 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920105

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh