Egy amerikai lapjelentés szerint az amerikai védelmi minisztérium még nem állította le a fegyverszállítást a szíriai kurdoknak, noha a török kormány szerint Donald Trump elnök egy pár nappal ezelőtti telefonbeszélgetésében ezt ígérte Recep Tayyip Erdogan török államfőnek.

Az elsősorban kongresszusi és kormányzati politikával foglalkozó, The Hill című lap a védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivőjére hivatkozva közölte a hírt.   

Robert Manning ezredes szóvivő mondta el a riportereknek, hogy egyelőre még nem állították le, hanem csak felülvizsgálják a fegyverszállítást a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű, amerikaiak támogatta fegyveres koalíció részeként harcoló, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciának.   

A szóvivő elmondta azt is, hogy a tárca felülvizsgálja "a kurd partnereinknek nyújtott katonai támogatás mértékét, amely attól függ, hogy az Iszlám Államra mért vereség és a stabilizálási erőfeszítések mennyire teszik lehetővé számunkra az Iszlám Állam visszatérésének megakadályozását".   

Bekir Bozdag török kormányszóvivő pénteken az egyik török televíziónak adott interjújában azt állította, hogy Erdogan államfővel folytatott pénteki telefonbeszélgetésében Donald Trump megígérte a szíriai kurd harcosoknak szánt fegyverszállítások leállítását. A Fehér Ház azonban szombaton azt közölte: az amerikai elnök csupán a Washington szíriai partnereinek nyújtott katonai támogatás korrekciójára tett ígéretet.   

Ankara úgy tartja: az SDF más fegyvereseivel együtt harcoló YPG a Törökországban szeparatista törekvései miatt törvényen kívül helyezett Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) "meghosszabbított karja", szintén terrorszervezet. Washington idén májusban kezdett fegyvereket szállítani ezeknek a kurdoknak, mert a szíriai Rakka városának a dzsihadistáktól történő visszafoglalásában számított rájuk.

 

Az amerikai elnök a francia államfővel egyeztetett Szíria jövőjéről

Donald Trump amerikai elnök Szíria jövőjéről egyeztetett Emmanuel Macron francia államfővel telefonon. A hétfői beszélgetést amerikai sajtóhírek szerint a francia elnök kezdeményezte.

A Fehér Ház közleménye szerint Trump és Macron egyetértett abban, hogy "az ENSZ részvételével folytatott, úgynevezett genfi folyamat az egyetlen legitim fórum a szíriai politikai helyzet rendezéséhez".    

A szíriai kormány egyelőre nem erősítette meg, hogy részt vesz a genfi béketárgyalások kedden Genfben tartandó újabb fordulóján. Hétfőn, a kora esti órákban Staffan de Mistura, az ENSZ Biztonsági Tanácsának szíriai különmegbízottja a világszervezet New Yorkban lévő székházában tartott videokonferencián még azt jelentette be, hogy a szíriai kormány nem erősítette meg részvételét a svájci városban rendezendő újabb tárgyalási fordulón. A különmegbízott ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy Damaszkusz meggondolja magát.    

De Mistura - anélkül, hogy konkrét részletekbe bocsátkozott volna - közölte azt is, hogy "a szíriai civil társadalom több mint 200 képviselője lesz jelen az elkövetkező hetekben Genfben".    

Naszr al-Haríri, a több szíriai ellenzéki csoportból álló küldöttség vezetője már hétfő este megérkezett Genfbe, és újságíróknak kijelentette, hogy az ellenzék kész lenne közvetlen tárgyalásokat folytatni a damaszkuszi kormányzat képviselőivel. A cél - fogalmazott Haríri - Bassár el-Aszad elnök eltávolítása a hatalomból, egységkormány megalakítása és az ENSZ felügyeletével megtartott parlamenti és elnökválasztás kiírása.   

Staffan de Mistura New Yorkban bejelentette továbbá, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagjának képviselője - francia kezdeményezésre - kedden szintén tanácskozást tart Genfben. Elemzők szerint ez a megbeszélés azt jelentheti, hogy az öt nagyhatalom - az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország és az Egyesült Királyság - szeretné erőteljesebben kézbe venni a "szíriai dossziét".    

A Londonban tárgyaló török kormányfő, Binali Yildirim hétfőn a brit Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetében tartott előadásában azt hangsúlyozta, hogy Ankara eltökélt szándéka Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalomból történő távozásának elérése. "Mindaz, ami ma ebben az országban történik, a rezsim miatt, Aszad elnök miatt van így, Aszad nem maradhat hatalmon, ezt el kell fogadni" - fogalmazott a török miniszterelnök.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 060 716 megtekintés

Videó: 48 279 876 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918609

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh