Egy szíriai ellenzéki csoport az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban szombaton lelőtt egy Szu-25 típusú orosz csatarepülőgépet, amelynek pilótája életét vesztette. A gép lelövését és a pilóta halálát később az orosz védelmi minisztérium is megerősítette.

A gép lelövéséről először egy helyi felkelőparancsnok közlése alapján több hírügynökség és a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) számolt be. Az orosz gépet a közlés szerint vállról indítható rakétával lőtték le Maarrat-en-Numán város közelében. A pilóta katapultált, és földet ért, de onnan öt kilométerre az első hírek szerint a lázadók foglyul ejtették, későbbi közlések szerint azonban életét vesztette.

Az OSDH csak annyit közölt, hogy az orosz pilóta meghalt, de egyéb részletekről nem számolt be. Egy ellenzéki fegyveres azt mondta az AP hírügynökségnek, hogy a pilótát agyonlőtték, amikor pisztolyából tüzet nyitott a felkelőkre, akik megpróbálták elfogni.

Az orosz védelmi minisztérium a TASZSZ jelentése szerint megerősítette a gép lelövését és a pilóta halálát. Eszerint az incidens a Dzsebhat as-Sám (a korábbi, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ágaként ismert an-Nuszra Front) ellenőrzése alatt álló területen történt, ahol a pilóta földet érés után „a terroristákkal vívott harcban életét vesztette”.

A dzsihadista Haját Tahrír as-Sám szövetség – melynek a Dzsebhat as-Sám a vezető ereje – később közölte, hogy az ő harcosai lőtték le az orosz repülőgépet.

Egy, a közösségi hálózatokon keringő videofelvételen egy véres arcú halott ember látható, akit szakállas férfiak vesznek körül. Egyikük azt kiáltja: „Ő orosz”. A videofelvétel hitelességét független forrásból nem erősítették meg.

Az orosz védelmi minisztérium később azt közölte, hogy az orosz légierő nagy pontosságú fegyverrel légicsapást mért arra a körzetre, ahonnan a Szu-25-öst rakétával lelőtték. A légicsapásban a közlés szerint a Dzsebhat as-Sám 30 fegyverese meghalt.

Az elmúlt hetekben az orosz légierő által támogatott szíriai kormányerők fokozták támadásaikat a szíriai ellenzékkel szemben Idlíb tartományban.

Forrás: MTI / rt.com

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 637 742 megtekintés

Videó: 48 835 605 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7011378

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh