Négy millió ember maradhat víz nélkül Fokvárosban, a térség víztározóiban ugyanis már csak három hónapra elegendő víz van. Ha április 21-ig nem zúdul hatalmas eső a térségre, a hatóságok elzárják a csapokat és az emberek fejenként 25 liter vizet kapnak majd.

Február 1-jén egy utolsó korlátozással még megpróbálkoznak, a háztartások naponta 50 liter vizet használhatnak. Fokváros lehet az első nagyváros a világon, amely kifogy az ivóvízből. Összehasonlításként: egy 4 fős család 1 nap alatt 600 liter vizet használ el itthon – hangzott el az M1 Híradójában.

Mindennapos látvánnyá vált a vízért való sorban állás Fokvárosban. Az emberek műanyagballonokba töltik a kutaknál a vizet, és viszik haza. Nem panaszkodnak, mert tudják ennél még rosszabb is lehet a helyzetük.

„Nulladik Nap” – így nevezik a négymillió lakosú Fokvárosban a rettegett április 21-ét. Ha addig nem történik változás, a dél-afrikai hatóságok elzárják a háztartásokban és az utcai kutakban a vizet és az emberek fejenként naponta mindössze 25 liter vízhez juthatnak majd a speciális elosztóközpontokban. Amennyiben ez megtörténik, Fokváros lesz a világon az első nagyváros, amely kifogy az ivóvízből.

Hogy elkerüljék a legrosszabb forgatókönyvet, Fokvárosban február 1-től korlátozást vezetnek be, így a háztartások legfeljebb 50 liter vizet használhatnak naponta.

A Dél-afrikai Köztársaság második legnagyobb városában száz éve nem volt ilyen súlyos szárazság. Szakértők szerint a kialakult vízhiányhoz az éghajlatváltozáson túl a város népességének gyors emelkedése is hozzájárult. A vízhiány miatt most három sótalanító üzemet építenek a városban, a munkálatok már el is kezdődtek. Abban bíznak, hogy az óceánból kinyert ivóvízzel valamelyest enyhíteni tudnak a katasztrofális helyzeten.

Eközben a Fokvárosihoz hasonló helyzet alakult ki Brazília észak-keleti részén is. Hét éve nem esett eső a térségben. A földművelésből élők már régen lemondtak arról, hogy még egyszer valaha kukoricát és más haszonnövényeket tudjanak ültetni. Változtatni kellett a termesztett növényeken, hogy az ínséget elkerüljék.

Nemzetközi segítséggel olyan pálmafákat és más  szárazságot jól tűrő növényeket telepítettek, amelyeknek gyümölcsét korábban teljesen értéktelennek tartották a térségben. Amióta drasztikus változás történt az éghajlatban ismét termesztik és fogyasztják ezeket az ott élők.

Forrás: hirado.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 342 megtekintés

Videó: 48 313 706 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922658

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh