Washingtonba érkezett vasárnap Boris Johnson, az Egyesült Királyság külügyminisztere, hogy a többhatalmi iráni nukleáris egyezmény jövőjéről tárgyaljon amerikai tisztségviselőkkel.

A kétnapos látogatáson a brit politikus Mike Pence alelnökkel és John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóval tárgyal, valamint megbeszélést folytat az amerikai külpolitikáért felelős több kongresszusi törvényhozóval. Az előzetes tervekben nem szerepel találkozó Donald Trump amerikai elnökkel.   

A látogatásra néhány nappal azt megelőzően kerül sor, hogy az amerikai elnök döntést hoz, kormányzata megőrizze vagy felmondja a 2015-ben Iránnal kötött, többhatalmi nukleáris egyezményt. Donald Trump május 12-én jelenti be döntését, korábbi állásfoglalásai alapján elemzők azt valószínűsítik, hogy Washington felmondja az atomalkut.   

A megállapodás, amelyet az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Oroszország és Kína írt alá Iránnal, a perzsa országra kivetett nemzetközi szankciók fokozatos eltörlését irányozza elő, cserébe Teherán kötelezettséget vállalt, hogy igazolhatóan lemond atomfegyver kifejlesztéséről.   

Johnson az atomalku fenntartása mellett foglalt állást kedden, egy nappal azután, hogy Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő azt állította, Irán nukleáris fegyver kifejlesztésén dolgozott és az atomalku hazugságon alapult.   

Danny Yatom, az izraeli Moszad korábbi vezetője azonban a CNN hírtelevíziónak adott interjújában kijelentette: Irán nem sértette meg az atomalkuban foglaltakat. Yatom leszögezte: a Benjámin Netanjahu által hétfőn bemutatott hírszerzési bizonyítékok nem igazolják, hogy Irán megszegte volna a többhatalmi megállapodást. Ezek a dokumentumok ugyanis 2015 - tehát az atomalku megkötése - előtti időszakra vonatkoztak - mondta.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 037 megtekintés

Videó: 48 298 244 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920454

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh