Sokszor mondjuk „Magyar az, akinek fáj Trianon, a többi csak állampolgár”. Valószínű, hogy ezek az „állampolgárok” nevezték el június 4-ét az „Összetartozás napjának” és nem pl: a Szégyenletes Napnak, vagy egyszerűen Trianonnak.

Az oktatásban és a magyar emberek gondolatvilágában egy teljesen kusza kép van Trianonnal kapcsolatban. Kielégítő választ senki nem kap, nem is értik, hogy igazán miért büntették meg ezt a nemzetet a diktátummal.

Mi, akik a Baranya Televíziónál dolgozunk, már negyedik éve készültünk, hogy elkészítsünk egy igaz Trianon filmet, - mert azt mindenki érzi, hogy valami őrületes nagy átverés lehetett, hogy harc nélkül – csak úgy  - odaadtuk, megkapták az ide befogadott kisebbségek (más és ennél bonyolultabb a történet) országunk kétharmadát.

Trianon történetének feldolgozását 2016-ban  három alkalommal nyújtottuk be dokumentumfilmként pályázati támogatásra, majd miután mindegyiket elutasították 2018-ban újra megpróbálkoztunk dokumentumfilmként a támogatás elnyeréséért. Ezt a filmtervet is elutasították, ezért történelmi filmként is benyújtottuk ugyanebben az évben. Ezt is elutasították…

Amióta elkészítettük a „Nagybereki állami gazdaság után” és a „Privatizáció” című díjnyertes filmjeinket, egyetlen filmes ötletünket sem preferálják a filmek támogatásáról döntő bizottságok. Azt itt el kell mondanunk, hogy azt a bizottságot, amely átengedte ezeket a filmjeinket,  a Privatizáció elkészülte után lecserélték. A  „felkent” új bizottság soha nem volt kíváncsi egyetlen ötletünkre sem – köztük a Trianonra sem.

Egy igazi tényfeltáró filmet szeretnénk elkészíteni, ahol lerántjuk a leplet, és megérti a magyar nemzet és a körülöttünk elcsatolt nemzetek is, hogy itt nem róluk szólt a történet, hanem egy sokkal erősebb, megtervezett és jól kivitelezett nemzetközi kapcsolati rendszer végzett az ezeréves történelmi Magyarországgal.

Ahhoz, hogy a századik évfordulóra elkészüljön ez a film közös összefogásra van szükség. Most a magyar nemzet tagjaitól szeretnénk a filmhez kb. 100.000 USD-t (kb. 30 millió Ft)  támogatást kérni, hogy elkészülhessen a „Trianon – a meghurcolt, elárult nemzet” című filmünk. Egy ekkora volumenű filmnek ennél sokkal nagyobb a költségvetése, de mi  nonprofit céllal szeretnénk ezt megvalósítani. Az eddig befektetett, kutatómunkát sem finanszírozta senki, ne hagyjuk kárba veszni.

A filmet a tragédia 100-ik évfordulójára tervezzük bemutatni!

A film közösségi finanszírozásához a kampányt a következő héten indítjuk el!

Kapcsolódó korábbi hírünk:

Trianoni „békeszerződés” hiteles példánya nem volt és mai napig sincs Magyarországnak

Ha valakit érdekel a film az alábbiakban elolvashatja a szinopszist is:

Itt olvasható a Trianon film rövid tartalma

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 954 735 megtekintés

Videó: 49 102 135 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7059236

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh