David Cameron konzervatív miniszterelnök lehetségesnek tartja Anglia kilépését az Európai Unióból. Parlamenti felszólalásában egy munkáspárti politikus kérdésére válaszolta azt, hogy elképzelhetőnek tartja Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból. Cameron kifejtette azt is, hogy országa számára a cél az Unió egységének megőrzése, mert maximális befolyásra törekednek az öreg kontinens felett.

„Mi vagyunk az urai a saját sorsunknak, meg tudjuk hozni a saját döntéseinket. Úgy hiszem a döntés, amit meg kell hoznunk az Európai Unióban maradás mellett szól, az egységes piaci tagság mellett szól és hogy maximalizáljuk a befolyásunkat Európában, viszont ha elégedetlenek vagyunk a megállapodás bizonyos részeivel nem szabad megijednünk attól, hogy a sarkunkra álljunk és nemet mondjunk.” - érvelt a politikus.

Nagy-Britannia 1972-es csatlakozása óta ez az első alkalom, hogy egy brit miniszterelnök nyíltan beszélt volna az Unióból való kilépésről. Nagy a politikai nyomás miniszterelnökön. A munkáspárt azt szeretné, hogy jövő januárban tűzze ki a népszavazást az ország EU tagságáról. Ennek során a választók eldönthetnék, hogy Anglia kilépjen az Unióból vagy az EU-hoz fűződő viszony újratárgyalása után csupán egy laza gazdasági szövetség maradjon az öreg kontinenssel.

A The Observer közvélemény-kutatása szerint a brit lakosság több, mint fele negatívumként éli meg az EU-s tagságot. Az euroszkepticizmus futótűzként terjed a britek között, mely a politikai vezetőket is kényszerpályára állította. A lakosság a gazdaság hanyatlását és a bevándorlással összefüggésbe hozott bűnözés gyors terjedését (jogosan) az Unió számlájára írja. A nyíltan EU-ellenes brit Függetlenségi Párt (UK Independence Party, UKIP) támogatottsága is folyamatosan nő.

Forrás: jovonk.info

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 089 093 megtekintés

Videó: 48 318 620 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923333

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh