Vasárnapi brit lapértesülés szerint megölte az afganisztáni tálib erők egyik parancsnokát Harry herceg.

A The Sun - a legnagyobb példányszámú brit napilap - bennfentes katonai forrásait idézve vasárnap azt írta, hogy az afganisztáni hadszíntéren szolgáló herceg - Károly brit trónörökös és a néhai Diana hercegnő másodszülött fia, II. Erzsébet királynő unokája - szárazföldi egységeket támogató helikopteres rajtaütésben vett részt a déli Hilmend tartományban.

A szárazföldi járőr egy tálib parancsnokot keresett, és amikor a nyomára bukkant, segítséget kért a brit hadsereg helikopteres egységeitől. A bevetésre a The Sunnak beszámoló katonai források szerint Harry herceget vezényelték, és az általa irányított Apache helikopter Hellfire rakétákkal, valamint fedélzeti géppuskáival semmisítette meg a keresett - a források által meg nem nevezett - tálib parancsnok harcálláspontját.

Harry szeptember óta teljesít afganisztáni szolgálatot. Bázisa a brit expedíciós kontingens Camp Bastion nevű helyi központi támaszpontja, ahol egy hajókonténerből átalakított kétszemélyes lakókörlet a szállása.

A 28 éves katona herceg 2008-2009-ben már megjárta az afganisztáni tűzvonalat. A fronton töltött tíz hét során részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légi-irányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.

A veszélyes küldetéssel a korábban elsősorban botrányos kocsmai tivornyáiról elhíresült herceg az alattvalók körében is általános megbecsülést vívott ki magának.

Első frontszolgálatáról azonban idő előtt hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott.

A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak róla, hogy Harry Afganisztánban van, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg frontszolgálata le nem jár. A hírt viszont külföldi - elsősorban ausztrál és amerikai - hírportálok megszellőztették, és ezután Harryt biztonsági megfontolásokból azonnal hazarendelték.

Ebbe a herceg annak idején igen nehezen törődött bele, és rendszeresen hangoztatta, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni frontra.

Harry, aki a legtekintélyesebb brit tisztképző akadémián, Sandhurstben végzett, ezúttal századosi rangban, katonai helikopterpilótaként kezdett újabb frontszolgálatot Afganisztánban, miután a brit hadsereg legkorszerűbb és legnagyobb tűzerejű helikoptertípusának, az Apache-nak a vezetésére kapott kiképzést.

Nem Harry az első, aki a brit uralkodó leszármazottai közül tényleges frontszolgálatot teljesít. András yorki herceg, a királynő másodszülött fia az Argentínával 1982-ben megvívott 74 napos falklandi háborúban - amelyben 255 brit katona esett el - ugyancsak harci helikopterpilótaként szolgált.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 719 687 megtekintés

Videó: 48 931 216 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028156

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh