Civilizálatlannak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Unió energiaszabályozását pénteken Brüsszelben újságíróknak nyilatkozva.

Az orosz elnök szerint a szabályozás, az úgynevezett harmadik energiacsomag elfogadhatatlan módon, visszamenőleges hatállyal rendelkezne.

Az unió szerint a csomag célja az egységes energiapiac megteremtése, a verseny növelése a szektorban, és annak kiküszöbölése, hogy a kínálati oldal monopol vagy oligopol helyzetben lévő szereplői, - mint például az orosz állami gázóriás, a Gazprom - amelyek uralják a piacot, ne tehessenek szert hasonló súlyra az elosztási hálózatok piacán. “Az EU-nak természetesen szíve joga bármilyen döntést hozni, de (…) megdöbbentett minket, hogy ez a szabályozás visszamenőleges hatályú” - jelentette ki Vlagyimir Putyin, majd hozzátette, hogy ez a döntés teljességgel civilizálatlan. Oroszország az Európai Unió legnagyobb földgázszállítója, míg az unió egésze az orosz földgáz legnagyobb vásárlója. Brüsszel és Moszkva viszonyában nem csak az energiaszabályozás kérdése, hanem az is súrlódást okoz, hogy az Európai Bizottság versenyellenes magatartás gyanúja miatt vizsgálatot indított a Gazprom ellen.

A csütörtök esti vacsorával megkezdődött EU-Oroszország csúcstalálkozó a harmincadik ilyen magas szintű esemény az uniós és az orosz vezetők között, ám a nyitott kérdésekben egyik fél sem számít konkrét eredményekre vagy áttörésre.

Napirenden szerepel még az Európai Unió és Oroszország közötti vízumliberalizáció kérdése is. Moszkva szerint a vízumügyintézés túl bonyolult, lassú és bürokratikus. Vlagyimir Putyin szerint az Oroszország és az Európai Unió közötti kereskedelmet is felpörgetné, ha az orosz állampolgárok vízummentességet kaphatnának. “A népeink közötti érintkezés szabadságának hiánya hátráltatja kapcsolatunk fejlődését” - vélekedett Brüsszelben pénteken Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Forrás: alternativenergia.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 083 747 megtekintés

Videó: 48 314 150 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922742

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh