Budakeszi Vadaspark fajmegőrzési programot indított márciusban hazánk egyik legveszélyeztetettebb faja, a vadmacskák védelmében.

A Vadmacska Fajmegőrzési Program a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös együttműködése révén, az Agrárminisztérium támogatásával valósul meg - olvasható a Budakeszi Vadaspark csütörtöki közleményében.  

A program első lépése a rejtőzködve élő vadmacskák életmódjának megismerése, melyet élőhelyeik feltérképezése és a genetikai vizsgálatokhoz szükséges minták gyűjtése követ.  

A szakemberek vadkamerák kihelyezésével vizsgálják a Pilisben, a Visegrádi-hegységben és a Budai-hegyekben élő vadmacska-populáció nagyságát, majd a kapott eredmények alapján az év második felében szőrcsapdákat állítanak fel.  

Az így gyűjtött szőrminták alapján pontosan feltérképezhetők a vizsgált területek vadmacska-állományának genetikai adottságai. Mindezek a lépések a fajmegőrzés alapfeltételei, amit szükség esetén a vadmacskák esetleges szaporítása és visszavadítása követhet - részletezik a közleményben.  

Mint írják, a vadmacska (Felis silvestris silvestris) Európa szerte őshonos kisragadozó. Meghatározó szerepet tölt be az erdei ökoszisztémában, valamint a rágcsálók elfogyasztásával közvetetten hozzájárul az erdők megújításához is. Rejtőzködő életmódja miatt azonban ritkán mutatkozik, így pontos élőhelyéről, szokásairól, egyedszámáról kevés ismeretanyaggal rendelkezünk.  

A vadmacska fennmaradását egyrészt erdei élőhelyének szűkülése veszélyezteti, amit az erősödő városiasodás okoz, másrészt a házimacskákkal való keveredés, ami genetikai állományuk felhígulásához vezet. A vadmacska 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 250 ezer forint - teszik hozzá.  

A közlemény szerint a Budakeszi Vadasparkban is él egy példány, amelynek segítségével az érdeklődők még jobban megismerhetik a vadmacskák életét. Szilveszter, a vadasparki kandúr maga is részt vesz a kutatásban: a kifutójába vadkamerát és szőrcsapdákat helyeznek el a szakemberek.  

Mint felidézik, a Budakeszi Vadaspark 2021-ben meghirdette a Vadmacska évét, melynek során játékos ismeretterjesztő programokkal, óvodáknak és iskoláknak szóló online foglalkozásokkal és élő bejelentkezésekkel, valamint ha a járványhelyzet is megengedi, a Fuss, Forest! Futóverseny ismételt megszervezésével népszerűsítik a vadmacskák ügyét.  

A fajmegőrzési program részleteit és eredményeit a Budakeszi Vadaspark Facebook-oldalán és hivatalos honlapján az érdeklődők folyamatosan nyomon követhetik.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 736 megtekintés

Videó: 48 289 166 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919704

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh