Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK) tartozó Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai szerint, de az előrejelzések azt mutatják, hogy a parlagfű pollenszórása július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat a növénnyel fertőzött területeken.

Az NNK csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint virágzó parlagfüvet még csak elvétve találtak Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.   

Azt írták, a növény tömeges pollenszórása várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik, ekkor már országszerte tüneteket okozhat virágpora, a szezon erősségét azonban nagyban befolyásolja az augusztusi és szeptemberi időjárás. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus végén, szeptember elején várható.   

Megjegyezték: a tömeges virágzás során a tartós, esős időszakok visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A tartósan meleg időjárás a homokos talajon lévő növények fejlődését károsítja.    

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében azt javasolják, hogy a parlagfűre érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést.    

A parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése idén is segíti az allergiásokat. A térképes előrejelzés elérhető a polleninformaciok.nnk.gov.hu weboldalon.

Forrás: MTI / nnk.gov.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 086 760 megtekintés

Videó: 48 316 600 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923104

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh