Elindult idén is a Fűts okosan! kampány, amelyben a lakosság figyelmét igyekeznek felhívni a helyes fűtési gyakorlatra, mivel a levegő tisztasága szempontjából a lakossági fűtés problémás terület - hangsúlyozta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, az Országos Meteorológiai Szolgálat Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központja laboratóriumában tartott sajtótájékoztatón.

Elmondta, a kisméretű részecske (PM10) levegőszennyezése 78 százalékban lakossági fűtésből adódik.  

Rácz András kiemelte, a magyar kormány mindent megtesz az emberek egészségének védelméért, a tiszta levegőért, ennek ellenére a fűtési szezon kezdetén tapasztalható, hogy romlik a levegő minősége, ezért indult útjára a Fűts okosan! kampány.  

Az AM államtitkára felidézte, hogy a kormány tavaly elfogadta az Országos Levegőterhelés-csökkentési Programot, valamint integrált projektet indított 10 megyei jogú város részvételével a levegőterhelés csökkentésére, a szennyezettség mérséklésére.  

Rácz András szólt arról is, hogy a Kárpát-medence geográfiai helyzete miatt Magyarország a kisméretű részecske légszennyezésben 30 százalékos nettó importőr, ami azt jelenti, hogy ennyivel több levegőszennyező anyag jön a határon túlról, mint amennyi Magyarország határain távozik.  

A tájékoztatás szerint a Fűts okosan! kampánnyal azt szeretnék elérni, hogy minél kevesebb legyen a lakossági fűtésből származó levegőszennyezés, és a háztartások spóroljanak a fűtési számlán.  

Jelezte, a kampány honlapján összegyűjtött tanácsok figyelembe vételével akár 30 százalékot is meg lehet takarítani a fűtési számlán.  

Rácz András rámutatott, hogy a lakosság nem érzi kellő súllyal saját felelősségét a téli légszennyezés kialakulásában. Közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek kétharmada az ipart teszi felelőssé a levegő szennyezésért, holott ez fordítva van. Saját bevallásuk alapján a válaszadók 14 százaléka hulladékkal is tűzel, amit jogszabály is tilt. Ugyanakkor a válaszadók egyöntetűen megfogalmazták azt, hogy Magyarországon a legsúlyosabb környezetvédelmi probléma a levegőszennyezés.  

Az agrártárca államtitkára a lakosságnak szóló fűtési tanácsok között kiemelte, hogy célszerű jól kiszárított fával fűteni. A kerti hulladékégetést országosan tiltják, de a települések önkormányzati rendeletben megengedhetik, ami a légszennyezés szempontjából kifejezetten káros gyakorlat.  

Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke kiemelte, a szolgálat kulcsszerepet játszik az országos levegőminőségi programban. Feladatuk a mérés szakmai irányítása, adatközponti feladat ellátása, az információk értékelése, elemzése, nyilvánosságra hozatala.  

Az OMSZ az idén is fejlesztette honlapját, ahol a levegő szennyezettségéről részletes információk olvashatók, modellezni is lehet adott területre a légszennyezettség alakulását - tette hozzá az OMSZ elnöke.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 063 641 megtekintés

Videó: 48 285 719 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919351

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh