Megalakult a Kisgyermekkel Otthon Lévők Szövetkezeteinek Országos Érdekképviseleti Szövetsége (Kisgyermekesek Érdekvédelmi Szövetsége) szerdán Budapesten.

Csomai Eszter, a szövetség megválasztott elnöke az MTI-nek elmondta, július elsejével lépett hatályba a "kismama-szövetkezetek" alapításáról szóló jogszabály, és a már működő öt szövetkezetből négy lépett érdekvédelmi szövetségbe.  

Ezekben a szövetkezetekben olyan szülők dolgozhatnak, akik gyest, gyedet kapnak. Az új szövetkezeti forma segíti őket abban, hogy könnyebben visszatérhessenek a munkaerőpiacra, hiszen rugalmas, részmunkaidős foglalkoztatást tesz lehetővé - ismertette.  

A szövetkezeti foglalkoztatás a meglévő munkaviszonyt nem érinti, pluszjövedelmet biztosít, és kedvezőbbek az adózási feltételek, hiszen kizárólag a 15 százalékos jövedelemadót kell megfizetni - mondta.  

Csomai Eszter hozzátette, az érdekképviseleti szövetségi formának köszönhetően a szövetkezetek egymást támogatva még hatékonyabbak tudnak lenni, szélesebb körben megismertetni ennek az atipikus foglalkoztatási formának az előnyeit a társadalommal.  

Kósa Lajos (Fidesz) országgyűlési képviselő, az Országos Szövetkezeti Tanács (OSZT) elnöke arról beszélt, hogy a kismama-szövetkezetek működése hasonló lesz a már évek óta meglévő diák- és nyugdíjas-szövetkezetekéhez.  

Példaként elmondta, az iskolaszövetkezeteket tömörítő DiákÉSZ nyilvántartása szerint 200 ezer diák dolgozik a tagszervezeteken keresztül, és a nyugdíjas-szövetkezeteken keresztül munkát vállalók is több tízezren vannak. Kósa Lajos arra számít, hogy a kismama-szövetkezeti formában is 50 és 100 ezer közötti lesz a foglalkoztatási létszám.  

A magyar munkaerőpiacnak az atipikus foglalkoztatási forma nagyjából a tíz százalékát fedi le - mondta az OSZT elnöke, hozzátéve: a jelenlegi piaci igényeknek a 70-80 százalékát tudják kihasználni.  

Hozzátette: Magyarországon jelenleg 4,6-4,7 millió embernek van munkaviszonya, közülük 130 ezren kölcsönzött munkaerőként dolgoznak, szövetkezeti formában nagyjából 300 ezren dolgozhatnának, tehát van még "felfutása" ennek a foglalkoztatási formának.  

Kósa Lajos elmondta, ha a most megalakult érdekképviseleti szövetség az OSZT tagja lesz, információval, szervezésben, a szövetkezeti munkavállalás könnyítésében tudnak segíteni új tagjuknak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 626 megtekintés

Videó: 48 306 497 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921451

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh