Az ukrajnai háborús helyzet is rámutat arra, mennyire fontos az ivóvíz-szolgáltatás – közölte a Magyar Víziközmű Szövetség hétfőn, a víz világnapján az MTI-vel, arra kérve mindenkit: gondolkodjon el azon, mit jelent számára a víz, milyen értéket képvisel.

Azt írták, sokan magától értetődőnek tekintik, hogy az ivóvíz minden nap elérhető, azt gondolják, nekik alanyi jogon jár a vezetékes vízellátás és a szennyvízelvezetés, pedig a harmadik világ országaiban az előbbi nincs, az utóbbit pedig hírből sem ismerik.

A közleményben idézték Nagy Editet, a szövetség főtitkárát, aki kiemelte: az ágazatban dolgozó több mint húszezer ember az év minden napján, 24 órában dolgozik azon, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a biztonságos vízszolgáltatást, hogy mindenhol elérhető legyen az egészséges csapvíz, valamint, hogy megoldja a szennyvíz szakszerű elvezetését és tisztítását.

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban megjegyezte: a háborús helyzet is rámutat arra, mennyire fontos, nélkülözhetetlen a szolgáltatásuk, hiszen Ukrajnában az emberek már tudják, milyen vödrökkel ivóvízért sorban állni az utcán.

A magyar szolgáltatóknak is feladatot ad a háború, hiszen biztosítaniuk kell a menekülttáborok vízellátását – tette hozzá.

Az UNESCO és az UN-Water (az ENSZ vízügyi szervezete) minden évben egy kiemelt témára fókuszál, amelyhez a víz világnapjának mottója kapcsolódik. Ez 2022-ben a Felszín alatti vizek – Láthatóvá tenni a láthatatlant – írták.

Az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki a víz világnapjának, amelynek célja, hogy gondolkodásunk és figyelmünk középpontjába kerüljön ez a nélkülözhetetlen természeti kincs – tették hozzá.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 856 266 megtekintés

Videó: 49 897 080 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7138660

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh