Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára emlékeztek Székesfehérváron vasárnap.

A székesfehérvári önkormányzat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Varga Zs. András, a Kúria elnöke és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere együtt helyezett el koszorút az Aranybulla-emlékműnél.   

Sulyok Tamás beszédében az Aranybulláról "mint történelmünk és alkotmányos önazonosságunk meghatározó ereklyéjéről" szólt.   

Varga Zs. András előadásában úgy fogalmazott: "az Aranybulla történeti alkotmányunk vívmányai közé tartozik: nemcsak történeti ereklye, hanem ma is az Alaptörvény érvényes és kötelező értelmezési forrása".   

Cser-Palkovics András azt emelte ki, hogy Székesfehérvár "az ország történelmi fővárosaként és a kortörténeti dokumentum egykori kiadásának helyszíneként", emlékévet hirdetett 2022-re - olvasható az önkormányzati közleményben.   

Nyolcszáz éve, 1222. április 24-én adta ki II. András király Fehérváron a magyar nemesség jogait első ízben rögzítő Aranybullát, amely évszázadokra a magyar jogrendszer egyik legfőbb tartóoszlopa, a történeti alkotmány fontos része lett.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 385 megtekintés

Videó: 48 288 598 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919680

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh