Augusztus 16-áig négymilliárd forintra pályázhatnak a fiatal mezőgazdasági termelők gazdaságuk elindításához. Azok a 18 és 40 év közötti gazdák indulhatnak a pályázaton, akik először kezdenek gazdálkodni, megfelelő szakmai tudással rendelkeznek, és vállalják, hogy gazdaságukat 5 évig egyéni vállalkozóként vezetik.

A fiatal gazdák mellett augusztus 15-éig azok a pályázók is beadhatják kérelmeiket az MVH-hoz, akik Natura 2000 területek fenntartási terveinek elkészítéséhez kérnének támogatást.

Állattenyésztők és kertészek előnyben

A Nemzeti Vidékstratégia céljait figyelembe véve a pályázatok elbírálásakor pluszpontot kapnak az állattenyésztők és a kertészek. Szintén előnyt élveznek majd azok a pályázók, akik vállalják, hogy lakóhelyük a lehető legközelebb lesz a gazdasághoz, illetve azok, akik főállású mezőgazdasági termelők lesznek. Egy pályázó legfeljebb 12 millió forintot igényelhet. A kérelmeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) lehet beadni. Többletpontot kap az az ifjú gazda is, aki tanyán, vagy 1000 főnél kisebb lakosságszámú településen él.

A minisztérium honlapján megjelent információk szerint a támogatás célja, hogy hozzájáruljon az ifjú agrárszakemberek vállalkozásának elindításához, a birtokstruktúra átalakításához, a mezőgazdaságban dolgozók korösszetételének javításához, valamint a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez.

Pályázhatnak a Natura 2000 területek fenntartói is

A fiatal gazdák mellett augusztus 15-éig azok a pályázók is beadhatják kérelmeiket az MVH-hoz, akik Natura 2000 területek fenntartási terveinek elkészítéséhez kérnének támogatást. Az új pályázaton a költségvetési szervek, a civil szervezetek és a gazdasági társaságok igényelhetnek forrást a csaknem 550 millió forintos keretből. A pályázat benyújtásának feltétele a Vidékfejlesztési Minisztériumban létrejött Szakmai Bizottság ajánlása.

A Natura 2000 területeket, melyek az Európai Unió ökológiai hálózatának részei, a természetes élőhelyek, valamint az állat- és növényfajok védelmében jelölték ki. Ezeken a területeken össze kell hangolni a gazdálkodást a természetvédelmi célkitűzésekkel. A fenntartási terv a Natura 2000 területen élő állat- és növényfajok védelmével és a terület céljaival összhangban fogalmaz meg ajánlásokat, és segíti a gazdálkodókat, hogy megismerjék a terület természeti értékeit, a gazdálkodási és területhasználati irányelveket.

Forrás: privatbankar.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 736 732 megtekintés

Videó: 48 943 934 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7030369

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh