A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) vizsgálatot indít a budapesti bankközi kamatláb, a Bubor meghatározásával kapcsolatban; a vizsgálat néhány hónapot vehet igénybe - mondta Binder István, a PSZÁF szóvivője szerda reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Binder István hangsúlyozta: nincs semmilyen előzetes feltételezésük, gyanújuk, csak azt szeretnék megvizsgálni, hogy a Bubor meghatározása megfelelően történik-e.

"Mi arra vagyunk kíváncsiak, hogy ez a folyamat hogyan zajlik, ezeket hogyan szabályozzák, ellenőrzik" - mondta a szóvivő.

A kamatjegyző több mint 10 bank által küldött adatok alapján állapítják meg különböző időszakokra a Bubort; ennek szintje jelenleg futamidőtől függően 5,8 és 6,8 százalékpontig terjed - ismertette Binder István. Kifejtette, hogy a Bubor fontos költségeleme lehet egy-egy hitelnek akkor, ha a bank nem a saját, hanem egy másik bank forrásaiból finanszíroz.

Hozzáfűzte: egy közelmúltbeli jogszabályváltozás alapján az újonnan kiadott lakáshiteleknél már csak referenciamutatóhoz köthető hiteleket lehet nyújtani, és az egyik ilyen referencia-mutatószám épp a Bubor. Van tehát egy olyan ügyfélkör, akinek a hitelköltségére közvetlenül hat a budapesti bankközi kamatláb, tehát nem mindegy, hogy ezt szabályosan képezték-e - hívta fel a figyelmet Binder István.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 102 megtekintés

Videó: 48 301 384 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920855

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh