Január elsején emelkedik a megújuló energiaforrásból vagy hulladékból termelt áram kötelező átvételi ára - közölte a Magyar Energia Hivatal.

A Magyar Energia Hivatal jogszabályi kötelezettségének eleget téve közzétette a 2013-ra vonatkozó kötelező átvételi árakat. A megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia átvételi árának megállapításakor a MEH a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett fogyasztói árindexek átlagát vette figyelembe. A megújuló energiaforrásból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamos energia, valamint a kapcsoltan termelt villamos energia kötelező átvételéről és átvételi áráról szóló kormányrendelet előírja a Magyar Energia Hivatal számára, hogy a kötelező átvételi bázisárakat a meghatározott módon aktualizálja és honlapján tegye közzé.

A 2013 évre vonatkozó kötelező átvételi árak kiszámítása során a Központi Statisztikai Hivatal által a 2012. január-október hónapjaira közzétett, az előző év azonos hónapjaihoz viszonyított fogyasztói árindexek átlagát vette figyelembe a MEH, aminek értéke 1,058. Ezek szerint, a nap-, szél- és egyéb energiából előállított villamos energiáért az átvevőknek 1,4-5,9 százalékkal kell többet fizetniük január elsejétől, mint 2012-ben.

További változás, hogy az év elejétől várhatóan új rendszerben allokálják a megújuló alapon termelt áramot. A rendszerirányító Mavir Zrt. által kidolgozott eljárás csökkenti az úgynevezett kiegyenlítő energiára fordítandó összeget azzal, hogy a kötelező átvétel (kát) tervezését kettébontja, az áram egy részét zsinórtermékként allokálja a kát-átvevőkre, a fennmaradó részt pedig az áramtőzsdén értékesíti. A Mavir célja, hogy a teljes kát-mennyiséget az áramtőzsdére vigye, ez azonban egyelőre nem oldható meg biztonságosan.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 70 383 053 megtekintés

Videó: 43 683 905 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6205116

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh