Öt éven át szén-dioxid-kibocsátási díjat kell fizetniük a pécsi épületek tulajdonosainak, ha a távhőnél környezetszennyezőbb fűtési technológiára váltanak - döntött a pécsi közgyűlés csütörtökön.

A város távhőszolgáltatásról szóló rendeletének megváltoztatásával június 1-jével vezeti be a szén-dioxid-kibocsátási díjat. Ezt azoknak a tulajdonosoknak kell megfizetniük, akik úgy döntenek, a távhőszolgáltatás helyett más, környezetszennyezőbb fűtési technológiát alkalmaznak. A díjat a fűtési technológia megváltoztatásától kezdve az ötödik év utolsó naptári napjáig kell megfizetni helyi adó formájában.

A díj mértéke attól függ, mennyire környezetszennyező megoldással fűtik a távhőről leváló épületet a váltás után. Vida Jánosnak, a pécsi távhőszolgáltató vezérigazgatójának előzetes számításai szerint a díj egy átlagos panelház 50 négyzetméteres lakására vetítve, gázfűtésre váltás esetén lakásonként évente 15-20 ezer forintot tehet ki.

Páva Zsolt (Fidesz) polgármester szerint a város levegőszennyezettségének növekedésében jelentős szerepet játszik az a tény, hogy sokan térnek át a távfűtésnél nagyobb és helyi kibocsátással járó fűtési módokra. Ez önmagában is indokolja a városban a távhő alkalmazásnak legalább a jelenlegi szinten tartását - mondta a közgyűlésen a polgármester.

A városvezető felidézte: ezt az eszközt más városok - például Miskolc - már alkalmazzák. A rendelet módosításától azt várja az önkormányzat, hogy a szén-dioxid-kibocsátási díj bevezetése megakadályozza, hogy a jelenlegi, helyi kibocsátással nem járó fűtési módokról tömegesen térjenek át magasabb szennyező anyag kibocsátású fűtő- és tüzelőberendezések használatára.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 742 403 megtekintés

Videó: 48 948 377 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031252

Jelenleg az oldalon

1
Online

Interreg CE1013 REFREsh