Magyarország célja, hogy jó minőségű, GMO-mentes, hazai szóját állítson elő, csökkentve ezzel az ország importfüggőségét - szögezte le Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön, miután fogadta Matthias Krönt, a Duna Szója Egyesület elnökét.

A minisztérium közleménye szerint a tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy az európai fehérjenövények termesztését - beleértve a szóját is - az Európai Unió a közös agrárpolitikán keresztül támogassa.

Czerván György hangsúlyozta: a Duna menti szója kezdeményezéshez kapcsolódóan a magyar tárca megkezdte a fehérjeprogram előkészítését, amely a nemzeti vidékstratégia része lett.

Matthias Krön javasolta: az EU-ban előállított hagyományos szója egységes jelölését, így az állattartók és a fogyasztók is könnyen megkülönböztethetik azt a génkezelt árutól. Hozzátette: az egyesület támogat minden olyan nemzeti elképzelést, amelynek célja a tengerentúli szójaimport-függőség felszámolása.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarország aláírta a Duna térség GMO-mentes szója termesztését célzó egyezményét, amelyben az aláíró nyolc ország közösen tevékenykedik a tudományos kutatás és a termelés területén, hogy csökkentse az importfüggőséget. A nemzetközi együttműködést Ausztria kezdeményezte, a Duna menti szójanyilatkozathoz Magyarország mellett - egyebek között - Bajorország, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Bosznia-Hercegovina is csatlakozott.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 588 249 megtekintés

Videó: 48 776 530 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6999169

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh