Kétszer annyi külföldi hagyta el Kínát az elmúlt évben, mint ahányan az országba költöztek - állapította meg a nemzetközi munkaközvetítéssel foglalkozó, több kínai irodával is rendelkező UniGroup Relocation saját statisztikai adatai alapján. A következtetéseket több kínai hírportál is közölte. Az elemzők megállapították, hogy míg például továbbra is a legtöbb külföldi munkavállaló az Egyesült Államokból érkezik Kínába, tavaly 22 százalékkal kevesebben jöttek, mint egy évvel korábban. A Kínából való elvándorlások mögött egyrészt a lejárt és meg nem hosszabbított szerződések állnak, de a meghatározó tényezők között van még az egyre drágább megélhetés, az anyavállalathoz való kötődés és a súlyos mértékű környezetszennyezés. A Pekingben élők a levegő minősége miatt egyre kevésbé tartják "élhetőnek" a fővárost.

A lassuló gazdasági növekedés, a piac helyenkénti szűkülése, a növekvő verseny ugyancsak több vállalkozást indított arra, hogy újragondolja kínai jelenlétét, illetve annak mértékét. Mindeközben a működési, foglalkoztatási költségek növekedése szintén arra késztetik az ázsiai térségben lábukat megvetni szándékozó vállalatokat, hogy más, olcsóbb megoldásokat keressenek a szomszédos országokban, így például Malajziában és Vietnamban.

Mindezzel párhuzamosan az európai és az egyesült államokbeli piac "magához térése" sok, visszavándorlásra nyitott üzletember számára jelent vonzerőt. Az elemzők túlnyomórészt multinacionális vállalatok alkalmazottainak migrációját követik nyomon, de arról számoltak be, hogy - az online kereskedéssel foglalkozóktól az állami cégekig - több kínai vállalat is hajlandóságot mutat a költözésre.

Az üzleti világ romló környezeti tényezőire mutatott rá az európai vállalatok kereskedelmi kamarája is csütörtöki közleményében. Szerintük az internet-hozzáférés szigorúbb kínai korlátozásával súlyos hátrányt szenvedhetnek el az üzleti vállalkozások, miközben Kína elzárja magát a külvilágtól, s a hazai internetet "intranetté" silányíthatja. Az 1800 tagvállalattal rendelkező érdekvédelmi szervezet az elmúlt hetekben végzett egyik felmérésből megállapította: az internet ellenőrzésének szigorítása "megfojthatja" a növekedést az üzleti életben, korlátozhatja a kutatás-fejlesztés folyamatát és a technológiai beruházásokat. Mindezt csak tetézik az arról árulkodó tények, hogy a világháló korlátozásának hírei visszatartják a külföldi tehetségeket a Kínába költözéstől - hívta fel a figyelmet a kamara elnöke, Jörg Wuttke.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 098 938 megtekintés

Videó: 48 324 405 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923964

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh