A Gazprom ezentúl ellenőrzi az orosz földgáz átszállítását Ukrajna területén - jelentette be Alekszej Miller, az orosz állami gázcég vezérigazgatója hétfőn, miután leállították a földgázexportot Ukrajnának.

A Gazprom vezetője a moszkvai tájékoztatón közölte, amennyiben Ukrajna törvénytelenül a tranzitvezetékből venne ki földgázt, akkor az országot megkerülő vezetékeken megnövelik az orosz gázszállítást. Azt mondta, hogy megállapodtak az Európai Bizottsággal, ha akadozna az ellátás Ukrajna felől, akkor "megoldják az Opal német gázvezeték teljesítményének kérdését".

A Gazprom már régóta szeretné elérni, hogy az Északi Áramlat gázvezetéket Lengyelországgal összekötő németországi Opal csővezetéket kivonják az uniós szabályozás hatálya alól és megkapja annak 100 százalékos tulajdonjogát. Az Európai Bizottság pedig legfeljebb 50 százalékos részesedést engedélyezne a Gazpromnak.

Alekszej Miller az Ukrajnának menő földgázszállítás leállításáról, és az orosz-ukrán gázvitáról tartott tájékoztatón elmondta, hogy a számításuk szerint majdnem 4,5 milliárd dolláros adósság miatt beperelték a Naftohazt. Nem zárta ki, hogy újabb keresetet nyújtanak be az ukrán állami energetikai cég ellen az ügyben illetékes stockholmi döntőbíróságnál. A Gazprom a 2012-ben és 2013-ban "vidd, vagy fizess" elven történő ukrán gázimport fejében 18 milliárd dollárt követel Ukrajnától.

A Gazprom vevője az ilyen elven kötött szerződés alapján akkor is köteles kifizetni egy meghatározott gázmennyiséget, ha azt nem vásárolta meg az adott időszakban, Ukrajna azonban ezt vitatja.

Alekszej Miller a moszkvai tájékoztató során előbb azt hangsúlyozta, hogy a szállítási korlátozást Ukrajnával szemben a kifizetetlen gázadósság miatt vezették be, majd közölte, hogy nincs semmiféle korlátozás és a szomszédos ország annyi földgázt kap, amennyit előre ki fog fizetni.

A Gazprom vezérigazgatója azt is kijelentette, hogy az úgynevezett reverz gázszállítás nem oldja meg Ukrajna gondjait. Szerinte egyetlen európai szállító sem tudja biztosítani fizikailag a visszafordított szállítást. Alekszej Miller szerint Ukrajna az év végéig elegendő földgázzal rendelkezik földalatti tározóiban, amelyet azonban nem fizetett ki teljesen.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azt mondta, hogy visszatérhetnek a tárgyalóasztalhoz, amint Ukrajna kifizeti az eddig felgyülemlett 4,5 milliárd dolláros gázadósságát. A tárcavezető közölte, hogy bár állandó kapcsolatban van Günther Oettinger uniós energiaügyi biztossal, jelenleg nem látja szükségét az újabb egyeztetésnek Ukrajna "nem építő" magatartása miatt. A tárgyalások ugyanis az előre fizetési rendszerről és az adósság kifizetéséről szóltak, most azonban ez a téma "megszűnt".

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója utalt arra, nem az Európai Bizottságon múlt, hogy nem tudtak megegyezni Ukrajnával. Bírálta Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfőt, aki szerinte azzal, hogy az elmúlt hét végén "beavatkozott" az Oroszország-Ukrajna és az Európai Bizottság között folyó tárgyalásokba, a "gázháborúra hangolódott rá".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 677 527 megtekintés

Videó: 48 887 403 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7020802

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh