Legtöbben úgy véljük, mindent Kínában gyártanak. Holott ez közel sem igaz: a rizs hazája is kezd túl drága lenni. Ezt persze nem hagyják figyelmen kívül a globalizáció vállalatai...

Sok százezer embernek ad munkát Kínában a Foxconn Technology Group, mely többek között az Apple, a Microsoft, a HP és a Sony termékeinek előállításáért is felel. A dolgozói réteg felemelkedése azonban a „világ műhelyében” is elindult; amint arról mi is többször beszámoltunk, ez nem zajlik konfliktusok nélkül. A túlórák komolyan megterhelik az alkalmazottakat, ami kimerültséghez és sajnos egyes esetekben öngyilkossághoz vezetett; miközben mások a tiltakozás eszközéhez fordultak, alacsony bérük miatt. Tetézi a helyzetet, hogy egyes vezetők állatként tekintenek beosztottjaikra.

Nos, immár van félnivalójuk a kínai munkavállalóknak is. Felröppentek olyan hírek, hogy a Foxconn más, régióbeli befektetési területeket keres, sőt, már meg is találta azt Indonéziában, és ott több milliárd dollárért alakítana ki gyártósorokat. Ezeken aztán a kínainál is olcsóbb indonéz munkaerő biztosítaná az alacsony termelési költséget.

Nos, azt a Foxconn elismerte, hogy tapogatózó tárgyalásokat már folytatott az indonéz kormányzattal, új kapacitások létesítése kapcsán, de jelenleg nincsenek olyan tervei, melyek gyárak külföldre (azaz Kínától távoli helyekre) telepítéséről szólnának. Se 10, se 1 milliárd dolláros értékben nem tervezünk a közeljövőben ilyet, cáfolta az ilyen irányú értesüléseket Simon Hsing, a vállalat szóvivője.

De mi is szólhatna a világ legnagyobb muzulmán országa mellett? Nos, a Foxconn, habár valóban Kína jelenti termelőbázisát, Brazíliában és Indiában is rendelkezik kapacitásokkal, vagyis a „kitelepülés” nem lenne számára idegen. Az indonéz kormányzat ráadásul erősen reméli, hogy valamiféle megállapodás létrejön a felek között, ezzel ugyanis nagymennyiségű, akár milliós nagyságrendű új munkahely jöhetne létre az országban; vagyis bizonyára ösztönözni fogja a Foxconnt. Hsing szerint, ha a vállalat belép az indonéz gyártói piacra, akkor viszont a korábbiaktól eltérő modellt fog alkalmazni. A világ egyik legnépesebb, mintegy negyedmilliárd lakossal bíró távol-keleti államban inkább olyan elektronikai gyártói kapacitást építene ki, amely a helyi piac számára állít elő termékeket.

A felek közötti tárgyalások körülbelül két hónapja kezdődtek, amikor a helyi vezetés a munkahelyteremtés ötletével kereste fel a Foxconnt. Hsing szerint a vállalat és az indonéz kormányzat közötti megegyezésre még idén sor kerülhet, de ahhoz tisztázni kell, milyen üzleti tervvel „veheti be” a cég az országot.

Biorobotból igazi

Tegyük a szívünkre a kezünket: azért a gyártósorok mellett állva, napi 10-12-14 órában monoton munkát végezni embert próbáló feladat. Nem csoda, hogy Kína iparosodott keleti partján egyre magasabb és magasabb bért követelnek a munkások, ám az érdekeiket kevéssé védő helyi törvények mellett a Foxconn is alternatív megoldások után kutat. Termelőkapacitásának egy részét már az országon belül áttelepítette: az elmaradottabb belső területeken a fizetések is alacsonyabbak, és így még a megnövekedő szállítási költséggel együtt is jobban jöhet ki a vállalat. Emellett foglalkoztatja a tulajdonosokat az automatizálás növelése is.

Forrás: computerworld.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 652 629 megtekintés

Videó: 39 593 812 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5962172

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh