Forr a levegő a német közgazdász-körökben. Két táborra esett szét a politikai – tudományos elit, és a konfliktus egyre csak borzolja a kedélyeket.

A viták középpontjában az európai bankunió áll, ami a június végi uniós csúcs óta egyre inkább körvonalazódni látszik. Az Európai Tanács döntése szerint az euróövezet bankjai felett egy erre a célra létrehozott szerv gyakorol majd felügyeletet és döntöttek arról is, hogy az eurózóna mentőalapja közvetlen áll rendelkezésre a bajba jutott bankok feltőkésítésében. Egy közös, a pénzügyi szektor felügyeletét megkönnyítő szabályrendszer kidolgozását is tervbe vették.

Hans-Werner Sinn, a Müncheni Gazdaságkutató Intézet igazgatója nyilvánosan is egyre élesebben bírálja a döntést. A Spiegel Online-nak adott nyilatkozata szerint a közös valuta megmentéséért tett erőfeszítések olyanok, mintha Németország „feneketlen kútba” dobálná a sok százmillió eurót. Érvei szerint az eurózónában többségben vannak az eladósodott tagállamok, ezért ha a stabil országok most közös felelősséget vállalnak, mindig nagyobb és nagyobb összegek folyósítását várják majd el tőlük, és ez viszályokat szíthat a tagállamok között. Ráadásul az eurózónában a banki hitelek összege háromszor nagyobb, mint az összes államadósság. Sinn szerint teljességgel lehetetlen ezt az összeget a német adófizetők, nyugdíjasok és betétesek kárára a német államra sózni. De ha ez mégis sikerülne, azért a következő generációk fognak borsos árat fizetni.

Sinn, hogy nyomatékot adjon véleményének elkezdett aláírásokat gyűjteni és eddig mintegy 250 közgazdász csatlakozott kampányához. Az akciót több szakmabeli és politikus is kifejezetten rosszallta.

Paul Welfens, a Wuppertal Egyetem professzora szerint Sinn akciója szimpla hangulatkeltés, mely túl kevés tényen alapul és egyáltalán nem kínál megoldást a problémára. Ugyanígy nyilatkozott Dennis Snower, a Kiel-i Gazdaságkutató Intézet igazgatója is a német Financial Times-nak. Peter Bofinger, a Würzburgi Egyetem professzora arra figyelmeztet, hogy egy esetleges bankcsőd az eurózónán belül komoly kihatással lehet a német pénügyi piacokra is ezért közös érdek a bankrendszer védelme. Gerhard Schick az ellenzéki Zöldek alsóházi frakciójának pénzügyi szóvivője kifejtette, a jelenlegi helyzet szerint a bankok megmentése már így is a kelleténél többe kerültés több nagybank is további segítségre szorul. Szerinte egy egységesebb, jól koordinált bankrendszer az eurózónán belül elengedhetetlen, és egyben az adófizetők számára is kedvezőbb. Ezért áll több neves közgazdász és szervezet is – mint az IMF vagy az Európai Központi Bank – a bankunió mellett.

A negatív lobbi valóban nem járt eddig érdemi sikerrel. Június 29-én Brüsszelben megállapodtak gazdasági pénzügyi unió elmélyítésének lépéseiről, Herman van Rompuy, az Európai Tanács tanács elnöke pedig kijelentette, a hosszú távú cél, hogy az euró használatát visszafordíthatatlanná tegyék.

Forrás: kitekinto.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 717 321 megtekintés

Videó: 48 928 718 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027779

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh