Sok hiba volt a devizahitelezésnél, de nem érdemes perelni, állítja a PSZÁF elnöke. Szerinte mindenki hibázott, csak a bankok nem.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) elnöke a devizahiteles perekről a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy azokkal csak az időt lehet húzni, az adós és a hitelező számára is az egyetlen helyes magatartás a vállalt kötelezettségek teljesítése. Felmérésük szerint eddig mintegy 1000 devizahiteles per indult, az eddigi jogerős ítéletek mindegyike elutasította az adósok kérelmét - tette hozzá.

Szász Károly arról is beszélt, hogy utólag számos hibát lát a devizahitelezésnél. Hibás volt a pénzügyi közvetítőrendszer, amely ezt a terméket propagálta, az akkori kormány, amely rossz makrogazdasági pályára terelte az országot, és sérülékennyé tette a forintot. Hibázott a fogyasztó is, aki ezt felvette, a hatóságok, köztük a felügyelet és a makrogazdasági helyzetet átlátó jegybank is, mert nem ismerték fel időben az veszélyt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a hiteleket a bankok a mindenkori jogszabályoknak megfelelően folyósították, a hitelintézetek alapvetően jogkövetők voltak.

Több lehetőség is van

Szász Károly szerint higgadtan kell végiggondolni a felügyelet és a jegybank összevonásának lehetőségét, ugyanakkor hozzátette, hogy nem tud arról: az ügyben politikai szinten bármilyen előterjesztés vagy döntés született volna.

Az interjúban Szász Károly kifejtette, szerinte a jelenlegi állapot, vagy a teljes egybeolvadás, illetve e két véglet közötti részleges összevonás különböző változatait kell higgadtan végiggondolni, mérlegelve az előnyöket és kockázatokat.

Mindezek tanulmányozása után végül a legfelsőbb politikai szinten hozhatják meg a döntést, azaz nem a PSZÁF-nál és nem a Magyar Nemzeti Banknál, amelyek tiszteletben tartják egymás függetlenségét. Hozzátette: "bármilyen átalakításra is kerülne sor, az a mi együttműködésünkön, hozzáállásunkon biztosan nem fog múlni".

Forrás: privatbankar.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 074 324 megtekintés

Videó: 48 303 186 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921077

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh