2010-ben Pécs volt Európa egyik kulturális fővárosa. Noha a program keretében megvalósult rendezvényeket és népszerűsítésüket közpénzből finanszírozták, az ezzel kapcsolatos adatok eddig nem voltak nyilvánosan hozzáférhetők. A költségek túlnyomó hányadán az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) és a pécsi önkormányzat osztozott egy 2006-ban megkötött szerződés alapján, de a programköltségvetést a Nemzeti Kulturális Alap miniszteri keretéből is kiegészítették. A most közölt dokumentumokhoz közérdekű adatkérelem keretében jutott hozzá Somlyódy Nóra újságíró, „A Balkán kapuja? Pécs Európa Kulturális Fővárosa” c. könyv szerzője.

A kormányzati és az NKA-tól származó programkeret felett az akkor még az OKM-hez (jelenleg a Magyar Fejlesztési Bankhoz) tartozó rendezvényszervező társaság, a Hungarofest NKft rendelkezett. Az ügy hátterét megvilágítja, hogy a kulturális főváros programért felelős pécsiek a cím elnyerése után, 2005-6 táján úgy képzelték, hogy mérvadó szavuk lesz a program-, a kommunikációs és PR-pénzek elköltésében, akkor is, ha a projektnek ezt a részét a kulturális minisztériummal közösen finanszírozzák. A pozíciójukat viszont nem tudták bebiztosítani, erről tanúskodik a 2006-ban megkötött Pécs–OKM szerződés, amely egyértelműen rögzíti a minisztérium kontrollját, amit a Hungarofesten keresztül fejtett ki. A társaság 2009 folyamán került meghatározó pozícióba a programok szervezésében. A kommunikációs pénzekkel kapcsolatos végső szót szintén a Hungarofest mondta ki, és ők bonyolították le a közbeszerzéseket a média-, PR és nyomdai munkák elvégzésére.

Az alábbi dokumentumok többsége az OKM és az NKA által a 2010-es évre folyósított támogatások elköltéséről adnak számot, de megtalálható köztük a pécsi önkormányzati keretből finanszírozott promóciós munkáról szóló beszámoló is – a kormányzati pénzből végzett PR-munkák beszámolói csak papíron léteznek, 156 mappába lefűzve. Az adatok köre tehát nem terjed ki a pécsi költségvetésből megvalósult programokra, továbbá nem vonatkozik sem a 2010-et megelőző „felvezető évekre”, sem a 2011-es „levezető évre” szánt támogatások összegzésére. Utóbbira azért sem, mert ezt a száznegyvenmilliós összeget 2011 elején zárolták.

A dokumentumokhoz közérdekű adatkérelem keretében jutott hozzá Somlyódy Nóra újságíró, „A Balkán kapuja? Pécs Európa Kulturális Fővárosa” c. könyv szerzője. 2010 elején a Hungarofest még visszautasította az adatközlést, de a választások óta több vezetőváltást megélt cég már nem kezeli titokként az ezzel kapcsolatos adatokat. A narancs.hu-n olvasható két ügy feldolgozása, amelyek keretében százmillió forint jutott Mészáros Tamás ATV-s riporter érdekeltségébe az EKF dokumentálása és népszerűsítése címén.

A dokumentumok itt olvashatók: Kattintson ide...

Forrás: atlatszo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 72 210 296 megtekintés

Videó: 45 315 598 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6347114

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh